Közélet, hírek

Kiemelt beruházás lett egy erzsébetvárosi iskolaépület felújítása, török magániskola működhet majd benne

2023.02.21. 15:18

A Hernád és Peterdy utca sarkán álló épület régóta üresen és elhanyagoltan áll, 2022 áprilisában került a Maarif Hungary Property Kft. tulajdonába. A leendő magyar-angol két tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium akár már jövő őszre megnyithat a tervek szerint. 

A február 20-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely az erzsébetvárosi Hernád utca 52. szám alatti egykori iskola felújításáról szól - szúrta ki a hvg.hu. A szövegből nem derül ki sok információ, annyi mindenesetre igen, hogy a beruházás tekintetében településképi szakmai konzultációnak nincs helye, településképi véleményezési eljárást és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni. 

A "köznevelési intézmény korszerűsítése" néven futó, immár a jogszabályban is kiemeltként szereplő beruházás tehát a főváros VII. kerületében, a 33379 helyrajzi számú ingatlanon valósulhat meg. A Telex néhány héttel korábbi cikkéből kiderül, hogy a jövőben felújított épületben a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium kezdené meg működését, a tervek szerint 2024 szeptemberében. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítás célja (szokásosan) az, hogy a Maarif Hungary Property Kft. tulajdonában levő ingatlan felújításával, átalakításával összefüggő közigazgatási hatósági engedélyezési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása megvalósuljon. A szervezetnek egyébként 2019 óta van már iskolája Budapesten, a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában. 

A fővárosi vagyonkezelő 2018 januárjában készíttetett egy felmérést a pince, földszint, három emeletből álló ingatlanra vonatkozóan, amikor az még a fővárosi önkormányzat tulajdonában állt, ebben a dokumentumban a forgalmi értékét 880 millió forint + áfára becsülték. A 2017 novemberében lezajlott helyszíni szemle során megállapították, hogy az egykori iskola állapota erősen leromlott, gyakorlatilag minden szinten jelentős a vakolatok, falazatok vizesedése, ami vakolatomláshoz és penészedéshez vezetett, és a tető is rendszeresen beázik. Az épület már ekkor is rég használaton kívül volt, közel tíz éve nem fűtötték és szellőztették, ami jelentős állagromlást okozott, ugyanígy a gépészet és a villamoshálózat is korszerűtlen, elavult. Mint megjegyezték, értékesíthetőségét nehezíti a nagy alapterület (ez közel ötezer négyzetméter), a funkcióváltása pedig nagy költségigényű lenne.Az iskola történetéről azt írták, hogy a millenniumi ünnepségek idején, de más források szerint Bárczy István polgármesternek köszönhetően 1904-ben épült. Eredetileg eleminek szánták, de a környék gyors benépesedése folytán leánypolgári lett belőle. 1935 után iparostanonc-iskolaként, 1943-tól népiskolaként, 1945/46-tól általános iskolaként működött. Az intézmény közvetlen elődjét a Munkaerő tartalékok Hivatalának 14. számú Műszaki Tanulóintézete néven, 1955 nyarán szervezték meg, kezdetben csak érettségizett növendékei voltak. 1990-től megkezdődött a szakközépiskolai képzés az általános mechanikai műszerész és az elektronikai műszerész szakon, aminek folytatás az ipari elektronikai, illetve a finommechanikai és automatizálási technikusi szakokon folytatódott. Országosan elsőként itt vezették be az orvoselektronikai technikus szakot. Mindezzel párhuzamosan 1973-ban megkezdte működését a Szakmunkások Középiskolája is, a végzett szakmunkások számára az érettségit adó nappali tagozat 1993-ban indult. Több névváltozás után az iskola Klauzál Gábor nevét vette fel. 

A Frei István tervei nyomán megépült iskola jellegzetessége, hogy a Peterdy utcára néző homlokzatot egy nagyobb méretű, mintegy másfél emeletnyi magasságot átfogó dombormű díszíti, melynek témája a tanítás, a tanulás allegóriája. A Köztérkép adatbázisa szerint alkotója azonosítatlan, ahogyan az is bizonytalan, hogy milyen anyagból készült (elképzelhető, hogy gipsz vagy mészkő). 2018 augusztusában készült egy felülvizsgálat a korábbi dokumentációhoz (azzal az indoklással, hogy az értékelés érvényességi ideje lejárt), ebben már az előzőnél szerényebb összegben, 660 millió forint + áfában határozták meg az ingatlan forgalmi értékét, azt ugyanakkor nem tudni, végül mennyiért kelt el. 

Az épület állapotának máig tartó hanyatlása akkor kezdődött, amikor 2007-ben a főváros több középiskola összevonásáról döntött. A megüresedett épületek közé tartozott a Hernádi utcai iskoláé is, amit számos alkalommal sikertelenül pályázatott meg az önkormányzat, végül 2019-ben vette meg a szolnoki székhelyű Restone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A Maarif Hungary Property Kft. birtokába 2002 áprilisában került a tulajdoni lapon szereplő adatok szerint.