Közélet, hírek

Kihirdették a 2022-es Piranesi-díj jelöltjeit – Több idei MÉD finalista száll harcba a győzelemért

2022.11.10. 16:36

A Piranesi-díjat 2008 óta adják át minden év november utolsó szombatján, a Közép-, Kelet- és Dél-Európa régiós országainak közös építészeti konferenciaeseményén, a Piráni Építészeti Napokon. A jelöltek közé több MÉD induló is bekerült: az Épület kategóriából a Studio Fragment és a Váncza Művek alkotása, az Épített környezet kategóriából a GUBAHÁMORI és a Hello Wood műve, míg a Terv kategóriából Könyves-Tóth Piroska és Rátgéber László munkája.

A szlovén tengerparti Portorožban megrendezett konferencia számos előadással, kiállítással és kísérő eseménnyel várja a résztvevőket november 25-e és 26-a között, a legjobb épület és legkitűnőbb diplomamunka kihirdetésére a szombati napon kerül sor. A díj jelöltjeit Ausztria, Bosznia Hercegovina, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Montenegró, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia hazai szakemberei választották ki.

A magyar jelöltek listáját Gunther Zsolt, Götz Eszter és Fialovszky Tamás határozta meg.

A jelölt épületek:

1. Archikon és Objekt: Vizafogó park

2. GUBAHÁMORI: Kútház

3. Hello Wood: Treehouses Kapolcs

4. Studio Fragment: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új épülete

5. Váncza Művek: Derekegyház új temploma

A jelölt diákmunkák:

1. Könyves-Tóth Piroska: ÓHEGY GRUND

2. Rátgéber László: A palkonyai pincesor revitalizációja

A Piranesi-díj szempontrendszerében kiemelten fontos az épület és a kontextus viszonyrendszere, a modern és innovatív elrendezés, a természetes és kulturális örökség tiszteletben tartása, a pontosan kivitelezett részletek, és a színek, fények és felületek kigondoltsága. A nemzetközi zsűri ezeket figyelembe véve választja majd ki a díjazott épületeket és terveket.

A tavalyi Piranesi-díjat az Építész Stúdiónak ítélték oda, a Szent Margit Gimnázium új tornacsarnokának tervezéséért. Korábban 2014-ben győzedelmeskedett magyar iroda, akkor a Gereben Marián Építészek nyertek az Egerbe tervezett borteraszukkal.

A Piráni Építészeti Napok honlapja innen, Instagram oldala innen, a Facebook oldala pedig innen érhető el.

A jelölt épületek és terveket többségét az alkotók a hétvégén megrendezett 18. Média Építészeti Díja díjátadó gáláján prezentálják.