Közélet, hírek

Kihirdették a badacsonyi ötletpályázat eredményét: 35 pályamű közül választották ki a díjazottakat

2022.02.07. 16:33

Ősszel mi is beszámoltunk arról, hogy badacsonytomaji látogatóközpont tervezésére hirdetett ötletpályázatot a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, együttműködve a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel. A már hagyománynak számító nyílt, építészeti tematikájú, pénzdíjas pályázatra 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek munkáit várták, az eredményhirdetésre február első hetében került sor. 

A pályázat keretében a kiírók innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy – a tervezett fejlesztések hatására várhatóan megnövekvő idegenforgalom hatékony és kulturált lebonyolítására alkalmas – komplex információszolgáltatást és tájékoztatást nyújtó kulturális és turisztikai központ létesítésére vonatkozóan.

Az MMA közleménye szerint a felhívásra összesen 35 pályamű érkezett. A bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után többségi szavazással döntött a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó ötmillió forint) és a BTTF Nonprofit Zrt. által felajánlott különdíj összegének felhasználását javasolva.

Kiosztottak két díjat egyenként egymillió-kétszázezer forint díjazással, hét elismerést egyenként háromszázezer forint díjazással. A feladat újszerű megközelítése, illetve a tervezési területen kívül álló, szomszédos műemlék hasznosítására tett javaslat okán kiosztottak két különdíjat is, egyenként ötszázezer forint díjazással.

Az eredményhirdetést a pályaműveket bemutató, február 13-ig megtekinthető kiállítás megnyitójával együtt tartották a badacsonyi Hableány étteremben, ahol Krisztin N. László polgármester, valamint Turi Attila, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője köszöntője után dr. Navracsics Tibor kormánybiztos nyitotta meg a kiállítást. A pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a bírálóbizottság társelnöke ismertette.

A legmagasabb értékű díjazásban Varga Lívia Noémi (32-es pályamű) és Für Ivett (35-ös pályamű) részesült, elismerést kapott Farkas Ádám és Nagy Gábor (10-es pályamű), Csépke Tamás (11-es pályamű), Bögös András, Dancs Tamás és Zilahi Péter (12-es pályamű), Balogh-Szabó Péter (16-os pályamű), Nagy Balázs (24-es pályamű), Marosán Anna (31-es pályamű), Blaubacher Pál, Bönde Tamás, Samicskov Milán (33-as pályamű). Az MMA Építőművészeti Tagozat különdíját Bognár Melinda Zsófia és Rab Enikő Sarolta (7-es pályamű), a Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. különdíját pedig Bozsik Máté, Gyökér András és Losonczi Júlia (17-es pályamű) nyerte el. 

Az eredményhirdetésről videó is készült:A bírálóbizottság összegző véleménye alapján "a pályázatra nagyszámú és jó minőségű, a bírálati szempontoknak megfelelő terv érkezett, ezért a zsűri a pályázatot eredményesnek minősítette. A tervek harmadát díjazta, s a pályázat magas színvonalát megismerve a BTTF Nonprofit Zrt. különdíjat ajánlott fel, megemelve a díjazásra rendelkezésre álló keretet. A tervek a terület felhasználása, a telek megközelítése, az építészet és tájépítészet megalkotása tekintetében sok szempontot alaposan kiértékelő, jól hasznosítható javaslatot adtak a kiírónak és a település önkormányzatának. Egyértelműen a terület szőlőgazdaságként való rekultivációja a helyes cél. A badacsonyi kultúrtájba illeszkedés elsődleges szempont volt a bírálatnál. Erre több értékes javaslat született." A pályázat értékelése a cikkünk mellékleteként csatolt zárójelentésben elérhető.

A pályamunkákat hamarosan részletesen is bemutatjuk olvasóinknak.