Pályázatok/Magyar

Kiírták a tervpályázatot a Városmajor megújítására

2022.01.04. 11:11

A Városmajor Budapest egyik legrégibb, történeti jelentőségű, magas tájépítészeti és kerttörténeti értékeket hordozó közparkja. Megújításának első lépése az a nyílt tájépítészeti tervpályázat, amit a BFK hirdetett meg. 

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent a Városmajor megújítását célzó nyílt tájépítészeti tervpályázat kiírása. A Budapest Fejlesztési Központ mint kiíró olyan modern, a kor és az élhető, fenntartható városok szellemiségének megfelelő közpark kialakítására vonatkozóan vár tájépítészeti javaslatokat, amely a lehető legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és teljesíteni a tervpályázati kiírásban és a tervpályázati Kiírás dokumentációjában meghatározott értékelési szempontokat - áll a szövegben. Azt is írják, hogy a kormány támogatási szerződést kötött a BFK-val a tervpályázat lefolytatását és a szükséges tervdokumentáció elkészítését illetően.

A projekt keretében a városmajori közpark rekonstrukcióját kell megtervezni, ennek során a zöldterület megújítása mellett a közpark közhasználat elől elzárt területei arányának csökkentése és zöldfelületének növelése kifejezett cél.

A pályázó elsődleges feladata a következő stratégiai célkitűzések mentén végezni a tervezést:

  • A közpark zöldfelületének növelése
  • A közpark tehermentesítése a gépjárműforgalom és a parkolás alól
  • A meglévő zöldfelület értékmegőrző megújítása
  • A közpark ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelület létrehozása
  • A közpark belépési pontjainak és kapuinak fejlesztése
  • A 21. század tájépítészeti színvonalának megfelelő minőségű parkinfrastruktúra és arculat kialakítása

A bírálóbizottság a beérkező pályaműveket környezeti kialakítás, tájépítészet, tervezési program és funkció, valamint gazdasági szempontok alapján értékeli. A pályaművek benyújtásának határideje 2022. február 28.

A tervpályázatról Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, egyben a bírálóbizottság elnöke is posztolt közösségi oldalán. "A tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése. A cél egyértelmű: Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá", írta, hozzátéve, hogy az alapok és a részletek kidolgozásában együttműködnek Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. A terveket elbíráló szakmai zsűriben részt vesz Budapest főépítésze, Erő Zoltán és főtájépítésze, Bardóczi Sándor is, a társelnök dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor. 

Fürjes írásában emlékeztet: a Városmajor Buda első közkertje, komoly történeti múlttal rendelkezik, és bár sok budai polgár, budai család kötődik ide, akiknek a park mindennapjaik része, ma mégsem méltó ehhez a szerephez. Ahogy nőtt a város, az új épületek, parkoló autók és üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét, a zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott, ráadásul több évtizede nem esett át átfogó felújításon. 

A projekt keretében bővítik a park zöldjét, összefüggő vízfelületet terveznek, megújítják a játszótereket, új utcabútorokat helyeznek el, rendezik a park bejáratait, újragondolják a belső ösvényeket, úthálózatot, csillapítják a forgalmat, tematikus, az egyes korosztályok igényeit kiszolgáló parkrészeket alakítanak ki, erősítenek a közbiztonságon, valamint kutyás élményparkot is kialakítanak. 

A pályázat részletei ezen az oldalon elérhetőek.