Épületek/Lakóépület

Könyvimádók, figyelem! – Glassbook House Sydney

2021.12.31. 14:22

Sydney egyik kertvárosában helyezkedik el a könyvekkel teli Glassbook House. Az egy századfordulós épület és egy „üvegtömb" összeillesztésével létrejött otthont a tervező Sibling Architecture építészei mutatják be.

Mit jelent otthon lenni? Ezt a kérdést mi is feltettük magunknak a tervezés során. Nos, az otthon a Glassbook House megrendelőjének, egy nyugdíjba vonult angol irodalom-professzornak olyan hely, ahol elvonulhat a külvilágtól. Ez a búvóhely Sydney Tempe városrészében, egy úgynevezett Federation-style, vagyis ausztrál századfordulós ház mögött található. Mi az otthont szentélyként fogtuk fel, melynek középpontjában egy komoly könyvgyűjtemény áll.

Az egyéni olvasási aktus strukturálja ennek az otthonnak a kétszintes kiegészítését. A közösségi tevékenységeket – evést, főzést és szórakozást – egy kétszintes könyvespolc fogja össze, így a lakók bárhol és bármikor elővehetnek egy könyvet és kedvükre olvasgathatnak a ház bármely pontján.

A déli, üvegtömbre emlékeztető homlokzaton keresztül egészen a belső tér legmélyéig szűrődik a természetes napfény. Az üveg falazat nem csak a természetes fény és az esztétikus megjelenés miatt fontos: akusztikai megoldást kínál a Tempe fölött elhaladó légi útvonal, illetve a közelben húzódó autópálya zaja ellen is. Az olvasósarkot keretező jellegzetes ablak áthatol az üvegtégla homlokzaton, és kilátást nyújt a szomszédos háztetőkre és kertekre. Az alatta lévő hátsó udvar nem választódik el élesen a szomszédos telkektől, így ez az otthon nem csak az elvonulás, hanem a szomszédokkal való kellemes időtöltés és közösségi lét helye is.

Az eredeti épület részleteivel – például a meglévő díszlécekkel – nagyon óvatosan bántunk, az új lakrész építése során tisztelettel viseltettünk a régi épület iránt, melyen nagyrész csak minimális beavatkozásokat hajtottunk végre. Az egyetlen drasztikusabb beavatkozás a második hálószoba fürdőszobává történő átalakítása volt. A régi épület körülbelül félúton találkozik a toldalékkal.

Itt az eredeti padlószint félemeletté válik, ahonnan egy látványos fémlépcsőn felfelé, illetve lefelé indulhatunk. A tér szépsége, hogy az áttetsző anyagok miatt a régi házrészből szemlélve is kiláthatunk a kertre, ugyanúgy, mint a toldalék épületrész emelése előtt. Az új házrész, bár stílusában merőben különbözik, színeiben mégis sok helyen emlékeztet az eredeti épületre: a terrakotta színű padlóburkolat, illetve a kék fém elemek mind a régi ház belső terére utalnak.

Az így kialakult, különleges céllal létrehozott otthon igazán izgalmas: a kert felől szemlélve este különleges világító üvegkockának hat, míg az utca felől nézve a tradicionális házikót megtartva tiszteletben tartja a városrész képét.

Sibling Architecture

 

Fordította, szerkesztette:
Paár Eszter Szilvia