Nézőpontok/Kritika

Koolhaas kampányol és bojkottál

2007.01.09. 11:16

A felháborodott Koolhaas szerint a pályázatok csak arra jók, hogy pénzt - és számtalan építészeti ötletet - emésszenek fel. Neves építészeket toboroz most kampányához.

Rem Koolhaas neves építészeket toboroz kampányához, amelyet a jelenleg működő pályázati rendszer átalakítására szervezett. A felháborodott Koolhaas szerint a pályázatok csak arra jók, hogy pénzt - és számtalan építészeti ötletet - emésszenek fel. Az építész akciójának hátterében az a leleplezés áll, hogy a Gazprom Szentpétervárban megépítendő központjára kiírt pályázat zsűrizésekor három tag - Norman Foster, Rafael Viñoly és Kisho Kurokawa - kivonult. A pályázatot, melynek utolsó körébe Koolhaas is bekerült, végül az RMJM nyerte.

Koolhaas kifakadásával Frank Duffy, a DEGW alapítója is egyetért. Véleménye szerint a jelenlegi pályáztatási rendszer eredményeként a megbízók az építészt egyetlen terv, és nem pedig folyamatos munkakapcsolat és az azonos elképzelés alapján választják ki.

 

- Szinte felkínáljuk magunkat, hogy megfosszanak minket a rengeteg ötlettől és víziótól, minden eredmény és megvalósulás nélkül- mondja Koolhaas.
- Azért kampányolok, hogy meggyőzzem a közvéleményt a mai pályázatok értelmetlenségéről, és arról, hogy muszáj kidolgoznunk egy jobban működő építészeti pályázati rendszert. Elképesztő, hogy milyen egyszerűen lehet kiszolgáltatottá tenni a legnagyobb építészeket, miközben nekik kellene az irányítóknak lenniük.

Koolhaas többször is egy éves pályázati bojkottra hívta fel neves építésztársait. Ironikus, hogy az OMA, Koolhaas irodája olyan nagy nemzetközi pályázatok során szerzett magának hírnevet, mint a seattle-i könyvtár, a portói Casa da Musica vagy a kínai tévé épülő pekingi központja. Duffy szerint Koolhaasnak teljesen igaza van, de csodálkozna, ha a bojkott valaha is megtörténne, hisz szerinte ”ez teljesen az építészek természetének mondana ellent”.

A BD szerkesztői több vezető építészirodával is felvették a kapcsolatot az ügyben (Richard Rogers Partnership, Foster & Partners, Herzog & de Meuron és Zaha Hadid), de egyikük sem kívánta kommentálni Koolhaas javaslatát. Clare Wright, a RIBA alelnöke (és egyben a szintén pályázatokon befutott Wright & Wright iroda vezetője) óvatosságra int. ”A pályáztatási rendszer a kevésbé ismert irodák számára jó lehetőség. Előtte ‚urambátyám‘ módon osztották szét a munkákat, attól függően, hogy ki kit ismert.”

A Gazprom egyike volt azoknak a pályázatoknak, amelyek körül az elmúlt évben vita alakult ki. Esetében helyi építészek léptek fel az ellen a döntés ellen, hogy a történelmi Szentpétervár városában felhőkarcoló épüljön. A zsűrizésről három építész zsűritag kivonult, így a jelenlévő politikusok és üzletemberek választották ki nyertesként az RMJM tervét abból az utolsó fordulós listából, amelyen többek között a Herzog & de Meuron iroda, Jean Nouvel, Massimiliano Fuksas, Daniel Libeskind és Koolhaas tervpályázata is szerepelt.

Forrás: www.bdonline.co.uk