Épületek/Középület

Kórházak varázslatos környezetben

2015.11.10. 15:40

Valljuk be őszintén, amikor a kórház szót halljuk, elsőre mindig valami negatív gondolat, a kellemetlen és rossz élmények jutnak eszünkbe, azonban Dr. Kiss Zsolt István ennek ellenkezőjét mutatja be Dél-Tirol mesés környezetében található kórházairól. 

Az AKG Architekten für Krankenhausbau und Gesundheitswesen olyan német építészek összefogása, akik a kórház- és egészségügyi építészet területén is tevékenykednek. Őszi taggyűlésüket és szakmai kirándulásukat a korábbi években többek között Svájcba, Luxemburgba, Franciaországba szervezett kiváló programjaikhoz hasonlóan idén Dél-Tirolban, Bolzano autonóm megyében rendezték meg 2015. szeptember 18-20. között.

Az első út Runkelstein (Roncolo) kastélyához vezetett, amelynek alapjait 1237-től a Wangen testvérek emeltették és alapos restaurálás után 2000-ben nyitották újra. Ebben a kastélyban található a legnagyobb megmaradt középkori profán freskóegyüttes, ezért is nevezik ezt a művészettörténeti ékszert „Képesvárnak.” 

A taggyűlés és a bevezető előadás helyszíne a Maretsch (Mareccio) kastély volt, amely csodálatos természeti környezetben található a régi város közelében. Építésének kezdete a XII. századra vezethető vissza, legrégebbi tornyát ismereteink szerint 1194-ben Berthold von Maretsch kezdte építtetni. A XIII. és XIV. században különböző tulajdonosok, különböző építési fázisokat hajtottak végre, majd 1477-ben Sigmund Römer vásárolta meg a komplexumot és alakította át a középkori együttest jelentős reneszánsz freskókkal díszített épületté. Délután Christian Pelzeter építész, az AKG vezetőségének elnöki köszöntője után Dr. Martha Stocker, Bolzano autonóm megye egészségügyért, sportért, munka és szociális ügyekért felelős tanácsos asszonya köszöntötte a megjelenteket, majd Dél-Tirol egészségügyi építészetéről Dr. Joseph March építész, Bolzano autonóm megye Magasépítés és Technikai Szolgálatának kutatási igazgatója beszélt.

A taggyűlés után német és olasz építész kollégák ismertették bolzanoi, brunecki és brixeni kórházépítészeti munkáikat, amelyeket másnap egy szakmai út során megtekinthettünk.

 

A bolzanói kórház átépítése és bővítése

építész: Tiemann-Petri Koch Planungsgesellrschaft mbH.
építtető: Bolzano autonóm megye Dél-Tirol.
ágyak száma: 850
jelenlegi hasznos alapterület: 50.000 m2
2028-ra tervezett hasznos alapterület: 80.000 m2
becsült költség: 610 millió€
A bozeni (bolzanoi) kórház egyedülálló, zölddel borított hegyekkel határolt területen található, az egész környező negyed a kórházi identitás jegyében fejlődött. A kórházi épületek elhelyezkedése és az új bővítések a szabad zöldterületekhez való kötődést érzékeltetik. Az új épületek tagolása mindenütt áttekinthető, és megvilágításukkal, átláthatóságukkal, zöldterületi kapcsolatukkal mindenütt betegbarát atmoszférát nyújtanak. A beteg és látogató utak a kórházban tisztán strukturáltak, egyszerűen megtalálhatóak. Az autóbusz megállótól és a mélygarázstól egyaránt könnyen jutunk a főbejárathoz, egy természetesen megvilágított, zölddel átszőtt fogadó épülethez, amely központi információs pultjával, boltokkal és bárokkal a klinika centrumát képezi. Könnyen elérhetők innét a fontos ambulanciák és felvonócsoportok, amelyek minden vizsgáló és kezelőterület, illetve a régi és új épületek betegosztályainak megközelítését biztosítják.

A bővítés eredményeként létrejövő új klinikai épület fésűs struktúrájú megoldása biztosítja az ambuláns és fekvőbeteg ellátás megfelelő elkülönítését. A műszaki-technikai ellátások többnyire az alagsorban történnek. Az épületrész tervezése 2003-2009 valamint 2013-2014 között történt, az építkezések 2008-ban kezdődtek és 2018-ra fejeződnek be teljesen. Az összes szintterület közel 60.000 m2.

Az új klinikai épület átgondolt, hosszú kísérletezésen alapuló benapozás elleni védelmet nyújtó homlokzatalakítása, a horizontális panelek, és elegáns keskeny osztású ablakok finom harmóniában állnak az épületet övező gyönyörű környezettel. Ez utóbbi néhány évvel ezelőtt elkészült kialakítása medencékkel, szökőkutakkal és zöldterületekkel ugyancsak megfontolt környezeti építészeti alkotás. 


A brunecki kórház új épülete és bővítése

építész: D-B Arch. DI Ralph Dejaco, Arch. Gernout Benko, Brixen

A meglévő kórházi együtteshez csatlakozó, L nevet viselő többcélú épület földszintje a szenvedélybetegek számára szolgál, itt van a lelki segélyszolgálat és a vérvétel is. Míg az első emeleten zárt részleggel pszichiátriai osztály és pszichológiai rehabilitáció, a második és harmadik emeleten ápolási osztályok vannak, a negyedik emeleten gyermek és ifjúsági pszichiátriai osztály működik.
Az épülethez egy új bejárati előcsarnokot is emeltek, ami az összes meglévő épületegységet összeköti és tisztán áttekinthető fogadóterületet biztosít. Négy nagyméretű, ellipszis alakú felülvilágító és egyszerű osztású üveghomlokzat biztosítja a fogadótér barátságos megvilágítását. Az érdekes belsőépítészeti elemekkel és világítással dekorált belső magú háromkarú lépcső is az enteriőr része. Mint szinte minden kórházban, itt is elmaradhatatlan a meghitt hangulatot sugárzó belső kápolna. Az onkológiai kezelőben a függőleges falra szerelt megvilágítható és változó belső képekkel próbálják oldani az órákon át itt kezelt betegekben keletkező feszültséget.

 

Brixeni kórház, átalakítás és bővítés

építész: Pardeller Putzer Scherer Architekten, Bozen

2000-ben nyerte meg a Pardellerer Putzer Scherer Architekten azt a tervpályázatot aminek következtében a meglévő kórházat átépítették. A hotelépületet további szárnnyal egészítették ki, így egy kereszt alakú épülettömeg keletkezett, amelyik az egész együttes középpontjában áll. Az egykori szanatórium szimmetriatengelyét követve építészetileg értékes kórházi együttes alakult ki. Az új szárny kialakításával lehetővé vált a feleslegessé vált funkciójú épületek elbontása.

A meglévő és új szárnyak építészeti összhangjának megteremtése erős kihívásnak bizonyult, de a megoldás példaértékű. A betegszobák és kezelők belsőépítészeti megoldása, illetve a vizesblokkok egyszerű megoldása szintén megszívlelendő. A meglévő szanatóriumi épület finom átalakítása és a nagy belső udvarok üveggel történő lefedése kortársi gesztusra utal. A kápolna természetesen itt is elmaradhatatlan.

Óhatatlanul megérdemel néhány szót Brixen (Bressanone) városa is. A rómaiak által Brixina néven az első században alapítottak itt katonai tábort. Első várát 960 körül, első katedrálisát 992-ben építették, és a középkorban a Brixseni Püspökség székhelye volt, püspökfejedelmei egészen a Német-római Császárság megszűnéséig a birodalmi hercegi rangot viselték. Ezután a Habsburg Birodalom birtokába jutott, majd 1805-ben a pozsonyi békeszerződés értelmében Ausztria átengedte a bajor választófejedelemségnek.

1814-ben a bécsi kongresszus ismét Ausztriának ítélte és az első világháború után, 1919-ben került egész Dél-Tirol Olaszországhoz. Jelenleg a Brixseni Egyházmegyéhez tartoznak a Bozeni Egyházmegye északi és nyugati, főleg német ajkúak által lakott területet, így alakult ki a mai egyesített Bozen-Brixseni egyházmegye, amelynek két székhelye van Brixzen(Bressanona) és Bozen (Bolzano) tartományi főváros. A finom hangulatú városi utcák, a főtér és a reneszánsz pártázatos épületegyüttes tökéletesen mintázza Dél-Tirol egyedi hangulatvilágát.

dr. Kiss Zsolt István
építész vezető tervező
Magyar Építőművészek Szövetsége
Egészségügyi Munkabizottság vezetője