Közélet, hírek

Kormányhatározatban döntöttek a leégett szentesi sportcsarnok sorsáról

2022.01.28. 16:54

Egy olyan építményt állíthatnak fel, amely ideiglenesen pótolja a tetemes kárt szenvedett csarnok funkcióját, emellett intézkednek az épületkárok felmérésével, helyreállításával kapcsolatban is. 

Január 27-én megjelent egy határozat a Magyar Közlönyben a decemberben leégett szentesi sportcsarnokra vonatkozóan. Ebben az áll, hogy a belügyminiszternek a város polgármesterét bevonva kell gondoskodnia az épületkárok felméréséről, valamint egy, a funkciót ideiglenesen pótló építmény felállításáról, valamint az ehhez szükséges forrásigény előterjesztéséről. Az emberi erőforrások minisztere a leégett csarnok helyreállíthatóságáról, a helyreállításához szükséges intézkedésekről, illetve azok forrásigényéről készít előterjesztést, ugyancsak a szentesi polgármester bevonásával. 

A dr. Papp László olimpikon nevét viselő sportcsarnokban tetemes kár keletkezett a tavaly év végi tűzben: a tető újra és újra lángra kapott, mert az azt borító napelemeket nem tudták eltávolítani. A város röviddel ezután közadakozást indított, a napokban pedig kiállítás is nyílt a helyi Koszta József Múzeumban, amely bemutatja az 1996-ban átadott, 24x48 méteres küzdőterű, 600 férőhelyes lelátóval ellátott létesítmény építésének történetét, és amelynek teljes bevételét az újjáépítésre ajánlották fel.

A csarnok az elmúlt két és fél évtizedben a hazai és nemzetközi sportesemények, Európa- és világbajnokságok mellett kulturális és társadalmi rendezvények helyszínéül is szolgált, két általános iskola diákjai pedig szinte kizárólag az intézményt használták a mindennapos testnevelésórákhoz.

Az épületet Skardelli György tervezte, 2012-es székfoglaló kiállításán (Széchenyi Akadémia) az alábbi leírás szerepelt a projektről: "Négy középiskola és a városvezetés összefogott, és élve a tornaterem-építési program lehetőségével csarnoképítésbe fogtak. A négyfelé osztható belső tér lehetőséget ad a testnevelésórák megtartására mind a négy iskola számára, azonos időben is. Az összenyitott csarnoktér a nyolcszáz fős lelátóval nemzetközi szintű sportesemények megtartása mellett multifunkcionális szerepet játszik a szentesi esemény- naptárban. Ez a kettős szerep az épület külsején is megjelenik. A város felől a jelentőségéhez méltó téren érkezik a látogató az oszlopsoros főbejárathoz. Az átellenes oldalon, a hátsó utcára húzással, a négy öltöző tömegével ízesül a kisvárosi utca arányaihoz, az építészet eszközével hirdetve a négy középiskola összefogását, mely városléptékű középületet eredményezett."