Épületek/Lakóépület

Kortárs kukoricagóré a Mecsek lankái között

2012.10.09. 13:40

Idilli környezetben, domboldalban építette fel Aszmann Károly és felesége zengővárkonyi családi házát Horváth András tervei alapján. A falusi építészet arányrendszerét és egyszerű logikáját követő, természetes anyagokat használó, karakteresen mai hangvételű épület az „Év Háza 2012” pályázaton a Magyar Építész Kamara különdíját kapta.

„Zengővárkony a Mecsek keleti lankáinak összehajló dombhátai között húzódik meg. Az Aszmann-ház a falu peremén, egy dűlőútról megközelíthetően, szinte már a gyümölcsösök, szántók világához tartozik. A ház a falusi építészet arányrendszerét és egyszerű logikáját követi, ahol egy szinten vannak a lakóhelyiségek, és a terep változását az emeletnyi méretre növekvő lábazat követi. A tetők léptéke és anyaghasználata is „környezetbarát”, de következetesen alkalmazott mai formajegyekkel. Az igazi jellegzetességet a kukoricagórét idéző nyitott terasz adja, mely keretbe foglalja a ház lakótereit és az ide köszönő harangláb és szemközti domboldal látványát.”

 

 

 

Részletek a műleírásból

Tervezési program

A tervezési helyszín Zengővárkony dél-nyugati részén található, a főutcáról felkanyarodó földes út mellett. A földszinti lakótereket pinceszinten elhelyezett kiszolgáló funkciók egészítik ki. A két szintet lépcsőtér köti össze, mely egyben a padlástérbe is felvezet. A padlástér nagyobb, északi fele későbbi tetőtér beépítésre alkalmas. A gépkocsitárolás a pinceszinten oldható meg. Az épület megközelítése a telek alsó, utcával határos pontja felől, burkolt felületen történik. A lakótömb a telken keresztben helyezkedik el, észak-déli irányban egyszerű, sátortetős tömeget alkotva. Ehhez csatlakozik a garázs és kerti tető kelet-nyugat irányú tömbje, mely erős klinkertégla lábazaton áll. Tömegformálásában, anyaghasználatában és teljes megjelenésében illeszkedik a településképhez, és megfelel a műemléki környezetnek.

Az utca felől a bejárati részt épített kerítés veszi körül, a telek többi részén előregyártott vasbeton oszlopok által fogott drótháló kerítés húzódik. Innen burkolt felhajtón keresztül érünk az épülethez. A hőszigetelt pinceszinthez csatlakozik a szigeteletlen kisméretű téglából készült, boltozott pincehelyiség. A földszint részben alápincézett, egytraktusú épület, melyen sátortető formájú fa fedélszék áll. A kerti tető alépítménye egyben a kocsibeálló és a fedett terasz is.

 

 

 

Szerkezet- és anyaghasználat

Az épület jellegzetességét a sárgás tónusú, kézi vetésű klinkertéglából rakott homlokzati burkolófal adja, mely 10 cm anyag + 1 cm kötőanyag vastagságú. Hézagolása zártan készült, színe természetes, enyhén cementes mészhabarcs szín. A homlokzatokon néhol törtfehér festés, illetve deszkaburkolat található. A látszó fa szerkezetek egységesen drapp lazúrozott felülettel készültek. Az épület nagyobb részét 45°-os hajlású, hódfarkú kerámiacseréppel fedett tető zárja le. Az alacsony hajlásszögű tetőrészeket előpatinázott, állókorcolt kialakítású titáncink lemez borítja. Az utcai kerítés 40 cm vastag, 1,6 m magas tömör, épített falszakaszai az épület klinkertégla anyagát idézik, amely mögött mozog az acél vázon tömör pácolt fa felülettel készült tolókapu.

 

 

 

A homlokzati nyílászárók faszerkezetek, fokozott légzárással, kétrétegű hőszigetelő üvegezéssel. Egyes földszinti nyílászárók fix, nem nyitható kialakításúak. A lakótér két nagy üvegfelülete tolóajtós szerkezet, emelőkaros szerelvényezéssel. A belső ajtók egyedi faszerkezetek, színfurnérozott felülettel. A földszinti lakóhelyiség és a vele egy térben levő konyha-étkező, valamint a háló helyiségek keményfa parketta burkolatot kaptak. A vizes helyiségekben kerámia padló és falburkolat készült.

 

 

 

Tereprendezés, zöldfelületek kialakítása

A fedett teraszok és a pergolafedésű rész alatt fagyálló lapburkolat készül, megfelelő lejtésben és vízszigeteléssel. A gépkocsifelhajtón és parkolón megfelelő aljzatú térburkolat  készült. A meglévő terepviszonyokat úgy alakítottuk, hogy az épületet egy meglévő „laposabb” felületen helyeztük el, így 1 m alatti elsimított feltöltést képeztünk az északi oldalon. A többi oldalon az épület a meglévő terepszinthez csatlakozik. Az épület a telek közepén található két fontosabb és nagyobb fa között helyezkedik el. A fekvőeresz-csatornák lefolyócsöveit terepszint alatt az épület északi oldalán lévő 25 m3-es csapadékvíz-tárolóba vezettük. Innen locsolásra és wc-öblítésre használják fel a vizet. A teraszokról és kerti tetőről összegyűlő víz a zöldfelületen elszivárog. Az épület körüli kavicságyban a nyugati és részlegesen az északi oldalon drain szivárgó rendszer készült.


Zengővárkony, családi ház

építész: Horváth András
építész munkatárs: Ozsvárt András
tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: 2010-2012
helyszín: Zengővárkony
nettó szintterület: 234 m2
generáltervező: Horváth és Patartics Építész Iroda Kft.
tartószerkezetek: ifj. Hübner Mátyás – Hübner és Társa Bt.
építtető: Aszmann Károly és felesége
látványtervek: Ozsvárt András
fotók: Horváth András