Közélet, hírek

Kossuth-díjas építészek állásfoglalása a Sofitel átalakítása kapcsán

2023.03.01. 15:04

Az egykori, Zalaváry Lajos tervezte Atrium Hyatt szálloda átépítésének ügyében most tizenkét Kossuth-díjas építész emelt szót. Állásfoglalásukban határozottan kijelentik: "az eredeti homlokzat méreteit és arányait követő módon kell visszaépíteni a homlokzatot, mivel a tervezett új homlokzat e helyen méltatlan és elfogadhatatlan".

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy megkezdődött Zalaváry Lajos egyik legfontosabb művének, az egykori Atrium Hyatt, majd Sofitel hotelnek a részleges bontása a főváros V. kerületében, a Széchenyi téren, a helyszínre már kikerültek az átépítés látványtervei is. Az ügy hatalmas visszhangot váltott ki szakmán belül és kívül egyaránt. Az Építészfórumon átfogó szakértői cikket közöltünk a témában, valamint közzétettük a Magyar Építőművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának nyílt levelét. Ezután, néhány napja az épület magyar felelős tervezőirodája, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda ismertette a koncepció elemeit és az átalakítás legfőbb kérdéseit, most pedig egy újabb, tizenkét Kossuth-díjas építész által aláírt állásfoglalás jutott el szerkesztőségünkhöz. A lapunknak megküldött írást változtatás nélkül közöljük.

Megütközéssel értesültünk arról, hogy a Pesti Dunaparton levő volt Átrium Szálló, jelenleg Sofitel Hotel korszerűsítése során bontásra került homlokzat helyett a tulajdonos teljesen új, az eredeti épülethez és a Széchenyi térhez méltatlan homlokzat kialakítását tervezi. Az épület a Dunaparti Világörökség egyik fontos épülete, Zalaváry Lajos /1923-2018/ Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze jelentős alkotása, amely a II. világháború utáni magyar építészet megvédendő értéke.

Alulírott Kossuth-díjas építészek határozott állásfoglalása az, hogy az eredeti homlokzat méreteit és arányait követő módon kell visszaépíteni a homlokzatot, mivel a tervezett új homlokzat e helyen méltatlan és elfogadhatatlan.

Budapest, 2023. március 1.

Balázs Mihály Kossuth-díjas építész
Bán Ferenc Kossuth-díjas építész
Cságoly Ferenc Kossuth-díjas építész
Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész
Finta József Kossuth-díjas építész
F. Kovács Attila Kossuth-díjas építész
Kévés György Kossuth-díjas építész
Lázár Antal Kossuth-díjas építész
Rubik Ernő Kossuth-díjas építész
Skardelli György Kossuth-díjas építész
Vadász György Kossuth-díjas építész
Zoboki Gábor Kossuth-díjas építész