Programok

Kőszeghy Flóra kiállítása

2019.10.01. 15:01

Az építész-képzőművész első alkalommal mutatja be a Telekom-székház tervezéséhez kapcsolódó munkáit Budapesten, a Kahan Art Space Galériában. Megnyitó október 10-én.

2019. október 10. és november 2. között a Kahan Art Space Galériában lesz látható Budapesten Kőszeghy Flóra építész, képzőművész SPATIAL CUTS VOL.2. – OD című kiállítása. A kiállítást Horváth Roland festőművész nyitja meg október 10-én este 18:00 órakor.

Kőszeghy Flóra építészként végzett a Budapest Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán. Képzőművészeti munkái szoros kapcsolatban vannak építészeti hitvallásával. Nagyméretű olajfestményein az építészetből fakadó látásmód a léptéken és a nézőponton, valamint a kompozíciós rend kortárs építészethez köthető gesztusaiban érhető tetten. A különböző területek kölcsönhatása az általa alkotott műtárgyakon mindenhol felfedezhető. Az interdiszciplináris szemlélet gyakorlatilag elmossa a műfaji határokat.

Kőszeghy Flóra festményei az absztrakció új útjait keresik. A konkrét és az elvont határán lévő, a felismerhetőséggel játszó kompozíciók a néző bevonódásával érik el hatásukat. Kőszeghy szándéka az építészet és a képzőművészetek határainak felülírása. A kép térbelisége és a lépték egyaránt fontos ebben. A kiállításon látható festmények a Telekom székház tervezésekor születő gondolatok összegzése, valamint a térbeli és síkbeli kísérletek folytatása is. A geometrikus rend keretezi és kiemeli az organikusan megjelenő elemeket.

Ennek térbeli megjelenése az OD című nagyméretű térbeli installáció. A Spatial cuts vol.2. egy sorozat második felvonása. Az első egy nagyméretű csavar volt, ami áthatotta a kiállítóteret. Ez a forma még konkrét volt, de a felület megfestésével a művésznő már akkor eljátszott a tárgy életre keltésével, a felületek festményszerű használatával. A sorozat második részében az előzőhöz hasonlóan, egy az építészetből eredeztethető gondolat nyomán, a falakkal történő térbeli vágást illusztrálja Kőszeghy. A fal elvágja a felnagyított emberi testet, ezzel a fotóhoz hasonlóan emeli ki, és teszi absztrakttá a valóság egy szeletét. A forma alig felismerhető, de a gesztusok láthatóak. Ezen túlmenően azonban a festményekkel borított szobor a képek terét forgatja át és helyezi a kiállítótérrel kapcsolatban plasztikussá. A mozgás közben feltáruló látványok, valamint a léptékből adódó érzetek egyaránt fontos eszközei annak, ahogyan Kőszeghy a festészetét kiterjeszti a térbe.

Megnyitó esemény:
2019.10.10.
Az esemény Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/events/2428169187468973/

A kiállítást megnyitja:
Horváth Roland festőművész

A kiállítás megtekinthető:
2019. október 10-től november 2-ig (keddtől szombatig 13:00-18:00)

Helyszín:
Kahan Art Space
Nagy Diófa utca 34, Budapest, 1072
tel: + 06 30 380 4905


A nyitókép Kőszeghy Flóra Kompozíció II. c. festményének (2018, olaj, vászon, 150 x 200 cm) részlete.