Közélet, hírek

Közbeszerzést írnak ki a Madách tér tervezésére

2013.03.01. 13:53

Hamarosan kiírja Erzsébetváros a közbeszerzést a Madách tér átépítésének tervezésére.

A tavalyi, műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt ötletpályázat után azért van erre szükség, mert a diákoknak nincs tervezői jogosultságuk. - értesült a Magyar Hírlap Online.

A napokban az interneten nyilvánossá vált egy, az ötletpályázat nyerteseinek munkájától eltérő terv is, amelyről az önkormányzat úgy tájékoztatott: nem továbbtervezés eredménye, hanem csupán a legjobb hat közé be nem került egyik csapat munkája.

A budapesti VII. kerületben található Madách tér autómentessé tételére tavaly lebonyolított ötletpályázat után Lantos Péter kerületi főépítész tervezési programot készített, az önkormányzat hamarosan kiírja a közbeszerzést a pontos tervek elkészítésére – tudtuk meg az erzsébetvárosi polgármesteri hivataltól.

Mint arról lapunk is beszámolt, a nyolc műszaki felsőoktatási intézmény hallgatói számára kiírt ötletpályázat zsűrizése után – amely testületben a szakmai képviselők mellett helyet foglalt a kerületi polgármester, Vattamány Zsolt és Ráday Mihály művészettörténész, városvédő is – a harmincnyolc beérkezett jelentkezésből harmincegyet ítéltek érvényesnek.

Ebből hatot bocsátottak lakossági szavazásra tavaly ősszel, s elsöprő többséggel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki karának három hallgatója, Magyar Sára Borbála, Hertel Anna és Minh Duc Nguyen elképzelése nyert. A hat munkát egyébként a zsűri is rangsorolta és díjazta, e szerint megosztott második helyet kaptak.

Ők, ahogy most a kerület a kérdésünkre hangsúlyozta, azért nem kaphattak tervezési megbízást, mert hallgatóként még nem rendelkeznek tervezési jogosultsággal. A főépítészi programot egyébként, amelyet a bírálóbizottsági ajánlásokat is figyelembe véve készített Lantos Péter, megvitatta az erzsébetvárosi építészeti és műszaki tervtanács is.

A jelenleg parkolónak használt Madách teret a korábbi hírek szerint 150-200 millió forintra becsült költséggel alakítanák közösségi és pihenőhellyé, az önkormányzat a kérdésünkre megerősítette: a pénz rendelkezésre áll. Korábbról az is tudható, hogy mivel mélygarázst a kerület nem épít a tér alá, a környező utcák eljövendő felújításánál a helyi lakosok parkolási igényeit figyelembe veszik majd.

Az interneten, az Egy nap a városban című blogon egyébként a napokban felbukkant egy, a nyertesekétől gyökeresen eltérő munka, feltételezve, hogy továbbterveztették a győztesek elképzelését.

Az önkormányzat azonban úgy tájékoztatta lapunkat: a blogon szereplő terv szintén a pályázatra érkezett, de a legjobb hat közé nem került be, tehát nem a nyertesek munkájának továbbtervezéséről van szó. Kis utánajárással egyébként kiderítettük: a Studio Nomad – Tarcali Dávid, Pongor Soma és Pásztor Bence csapata – készítette a tervet.

Zsiray-Rummer Zoltán