Közélet, hírek

Közelebb került a megvalósításhoz a türjei majorság fejlesztése

2022.06.22. 11:46

Az Árpád-kori templom teljes műemléki helyerállítása mellett a beruházás keretében fejlesztik az egykori, hat épületrészt magában foglaló majorságot, és kialakítanak egy látogatóközpontot is. A templom augusztus 20-tól lesz a nyilvánosság számára látogatható, de liturgiákat már tartanak benne.

Lezárult a közbeszerzés, amelynek során kiválasztották a türjei majorság és a leendő látogatóközpont kiviteli terveinek elkészítőjét és kivitelezőjét. 

A csornai premontrei rend mint a XIII. században épült, fontos emlékeket őrző Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom tulajdonosa még 2018-ban kezdett turisztikai fejlesztésbe állami támogatással, azzal a céllal, hogy a rend alapításának 900. évfordulója alkalmából az épület kívül-belül megújulhasson. A teljes műemléki helyreállítás során megújul a padozat, az orgona, a freskók és a falfestések, a történeti berendezési tárgyak, tehát az épület valamennyi, műtörténeti értéket képviselő tartozéka, a toronyban pedig kilátó létesül. 

A templom romló állapotával még korábban foglalkoztunk cikkünkben, ahogy a 2018-as bokrétaünnepről és a majdani látogatóközpont alapkőtételéről is beszámoltunk. A Konkrét Stúdió megkezdett munkája után, koncepcióváltást követően a felújítás a BORDER Építésziroda új tervei alapján valósul meg a feltárási munkálatok lezárultával.

A fejlesztés során nemcsak maga a templom, hanem a környezete is megújul. A Csornai Premontrei Apátság így foglalta össze a beruházás majorságra és látogatóközpontra vonatkozó részét: "A meglévő épületek rehabilitációjával modern, a látogatói igényekkel harmonizáló fogadóépület, ajándékbolt és kávézó létesül, a volt magtár épületében pedig a premontrei rend és a türjei majorság történetét bemutató, kétszintes interaktív kiállító- és rendezvénytér tér kap helyet. A premontrei hagyományokat innovatív módon bemutató, a helyi értékekre alapozott interaktív, kézműves csokoládé és sör manufaktúra, valamint bemutatásra alkalmas gyógynövénykert is szélesíti majd a programkínálatot. Az élményalapú interpretáció eredeti tárgyak, relikviák, valamint érintőképernyős terminálok, korabeli ábrázolások, vetítések, interaktív panelek segítségével valósul meg. A komplex látogatómenedzsment részeként a templom és a majorság környezetének tereprendezési munkálataira, parkolók kialakítására, valamint irányító táblák kihelyezésére is sor kerül."

A türjei premontrei plébánia közösségi oldalán arról tájékoztatott még március végén, hogy a templom négy éven át tartó felújítása "lassan, de remélhetőleg biztosan" a végéhez közeledik, olyannyira, hogy a hívek előtt már meg is nyitották a kaput. Kiemelik ugyanakkor, hogy a még folyó munkálatokra tekintettel az érdeklődők és a turisták számára csak augusztus 20-tól lesz látogatható, ezen a napon majd vezetéseket is tartanak az épületben. 

A Csornai Premontrei Prépostság türjei épületegyüttesének (hrsz. 1 és 6/2) felújítása és turisztikai célú fejlesztése elnevezésű projekt összesen 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatással valósulhat meg.