Technológia

Középkori falak és a modernitás

2021.05.04. 14:26

Amikor egy zárt, házakkal körbeépült területen, történelmi környezetbe kell egy modern épületet megtervezni és kivitelezni, az az építészek és mérnökök számára is nagy kihívást jelenthet. Ilyenkor a méretek és az illeszkedés játéka zajlik a tökéletes végeredmény elérésért. Ilyen izgalmas projekt volt a varsói Puro szálloda is, amelynek sikeres kivitelezése jól mutatja, hogy a megfelelő dizájnnal és alapos anyagválasztással hogyan lehetséges az új és régi ötvözése.

A PURO lengyel szállodalánc jellegzetessége, hogy épületei központi, belvárosi lokációkban kapnak helyet. Ez remek lehetőséget biztosít a turisták bevonzására, viszont megépítésük sok szempontból nehézségekkel jár. Egy szállodalánc tagjainak természetesen összehangban kell lenniük a márkanév által képviselt elvárásokkal, ugyanakkor a PURO szállodalánc esetén mindegyik épületüket igyekezni egyedi jellegzetességekkel kialakítani, reagálva működésük helyszínére.

2020-ban a lengyel fővárosban, Varsóban is megnyitotta kapuit az első PURO hotel, amelynek megvalósítása az egyik legismertebb lengyel építészeti iroda, a JEMS Architekci nevéhez kötődik. Az európai fővárosokra jellemző ódon épületekkel zsúfolt belvárosi látkép Varsóban is hasonlóan néz ki, így a tervezők egy igazán kihívásokkal teli projektbe fotak bele a hotel megtervezésénél és megépítésénél egyaránt. A siker kulcsa egy olyan minimalista homlokzat lett, amelyet ritmikusan elosztott, nagyméretű üvegezéssel tarkítottak. A kreatív koncepció fontos részévé vált a Guardian üveg, amely a szálloda homlokzata és a környező bérházak között teremtlátványos kapcsolatot azzal, ahogy az üvegek kristályfelülete szépen tükrözi vissza azok díszes, régi korokból fennmaradt elemeit.

Jól látható vendégszeretet

A PURO szállodák filozófiája a nyitottságra és nyugodt légkörre épül. Ezt főleg az olyan tágas közösségi terekkel érik el, mint például az előcsarnok, az étterem és a bár. Ezen koncepció kialakításában az elülső homlokzat szerepe is kiemelten fontos, ugyanis az üvegezett földszintnek köszönhetően az épület világosabbnak, átláthatóbbnak, jobban megközelíthetőnek tűnik. A varsói hotelben is ezeket az elveket követve, nemcsak a városba látogató turistákat invitálja, hanem az arra sétáló helyi emberek figyelmét is magára vonja az épület.

Tükörképben a történelem

Az új varsói szálloda a legnépszerűbb turisztikai helyszínen, a Chmielna utca közelében kapott helyet. A remek belvárosi elhelyezkedésnek azonban voltak nehezítő tényezői is, ugyanis az épület elhelyezkedését, méreteit, homlokzati kialakítását hatósági előírások szabályozták. A megfelelő kereteken belül mozogva az építészek egy hétemeletes épületet terveztek, egy tetőtéri erkéllyel, ahonnan festői kilátás nyílik a városközpontra és a Kultúra és Tudomány Palotájára.

„Az északi fekvésű elülső homlokzatot letisztult és semleges, inkább a környezetet visszatükröző felülettel terveztük meg, így teremtve kontrasztot a szomszédos történelmi épületek részletgazdag arculatával. Ez a kontraszt azonban a tükröződő üvegelemeknek köszönhetően egységet is teremt az utcaképben."

– mondta Ewa Kozieł-Jurowska, a JEMS Architekci építésze. Ehhez a nemmindennapi üvegezéshez a befektető a napvédő üveg szokatlan kombinációját választotta, melynek alapja az UltraClear™ üveg volt, amely nagyszerű vizuális hatást eredményez. Ezt az alacsony vastartalmú üveget megfosztották a zöld árnyalattól, ezáltal biztosítva az üvegezés semleges megjelenését, és mintegy tökéletesen visszaadva a természetes színeket.

Napfényes, mégis hűvös szobák

A PURO szállodák szívében a tágas közösségi terek mellett a szobák is kompakt, világos kialakítást kaptak. Az ablakok mérete, aránya, az ablakpárkány magassága miatt, így nagyobbnak és tágasabbnak tűnnek a belső terek, ezzel tovább erősítve a szállodalánc nyitott, pozitív kisugárzású filozófiáját. Lényeges azonban megemlíteni, hogy az átlagos üveggel készülő nagyobb ablakfelületek, könnyedén túlmelegedő helyiségekhez vezethetnek. A Guardian SunGuard SuperNeutral™ üveg magas fényáteresztéssel (Lt) és alacsony naptényezővel (g) rendelkezik. Ezzel a technológiával a belső terek megvilágítása, akadálytalan kilátást, ugyanakkor kiváló napfényvédelmet is biztosít, ezzel gátolva a szobák túlmelegedését. Így megteremtve a tökéletes egyensúlyt a külső környezet és a belső terek között.

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass fenntartható üveghomlokzatairól!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/en