Épületek/Középület

Középpontban (nem csak) az egészség - Dombi Sámuel Egészségközpont, Tokaj

2011.09.12. 14:00

Tokajban, az új, 24 szakmás, komplex szakorvosi rendelő kialakításában természetesen a főszerepet az egészség, annak minél hatékonyabb kiszolgálása játszotta, ám emellett számos egyéb tényezőt is figyelembe vett az építész, Bodonyi Csaba. Ilyen például a humánus környezet megteremtése, a megfelelő megközelíthetőség vagy az energiatakarékos üzemeltetés. Bár a megszorítások miatt egyes elemek nem az eredeti tervek szerint épültek meg, az épület így is kiválóan megfelel az összetett követelményrendszernek.

Tokaj, Dombi Sámuel Egészségközpont

A 24 szakmás, komplex szakorvosi rendelő a közel 15 települést érintő Tokaji Kistérség betegellátására létesült. A kistérségi feladatból eredő közlekedési szempontok egyben a telepítését is meghatározták. A rendelő Tokaj város közigazgatási területén, a kistérség súlypontjában, a közúti tömegforgalom melletti önkormányzati területen került elhelyezésre, annak érdekében, hogy az áthaladó Volán járatok bármelyikéről elérhető, illetve személygépkocsival könnyen megközelíthető legyen. (A Tokaji Kistérségben a vasúti közlekedés nem számottevő.) A telepítés emiatt a belvárostól független, attól távoli, hiszen az intézmény nagy parkolóigényű, s a szükséges méretű telek Tokaj belvárosában nem áll rendelkezésre, valamint a forgalom a belvárost zavarta volna. A telepítésben az is fontos szempont volt, hogy a szakrendelő a már elkészült 150 férőhelyes idősek otthonához és az abban elhelyezett mentőállomáshoz közel kerüljön, ezáltal az épület az idősek otthonának közvetlen egészségügyi szolgáltatást és - különösen az állandó ügyelet révén - biztonságot nyújthat. A választott telepítési helyszínből adódóan az épület feladata, hogy Tokaj két városrészének összeépülését segítse.

 

 

A telek elnyúló mérete és a gazdasági szempontok miatt az épület kétszintes. Az alaprajzi elrendezés mindkét szinten középvárós. A középváró az áttekinthetőbb, humánusabb, nyitottabb, oldottabb és világosabb elrendezés érdekében a két szint között galériásan összenyitott, melyhez a földszinten belső – kertészetileg vonzóan kialakított - udvarok csatlakoznak. A benapozást és bevilágítást ezek a kis udvarok biztosítják. A két szint között a függőleges közlekedést széles lépcső és 1 db betegszállító lift biztosítja. Az épület környezethez való illeszkedése miatt magastetős fedést kap, mely fémlemez héjalású. A tető kialakítását, a lejtések irányát a napkollektorok ideális elhelyezhetősége határozta meg, figyelembe véve a mögöttes hegy változó gerincvonalához való finom alkalmazkodást is. Eredetileg az egész déli tető elemes Reinzink szolár fedésre készült, mely a későbbi redukció áldozata lett, s helyette ALU héjalás és  napkollektorok készültek.

 

 
 

 

Az épülettömeg közút felőli megjelenését az udvarokkal tagolt zárt tömegek ritmusa határozta meg, a szomszédos idősek otthonához hasonlóan, míg az épület hegy felőli, nyitottabb oldala egységes tagolatlan síkkal készült, a homlokzat előtt markáns árnyékolószerkezettel. Az orvostechnológiában meghatározott rendelők mindegyike a hegy felőli oldalon került elhelyezésre, mely a közúti zajtól védettebb. Az épület fehér színű vakolt homlokzata eredetileg helyi riolittufa kő burkolattal készült, mely a költségcsökkentések miatt elmaradt. A délnyugati oldalon szükséges árnyékolás az épület homlokzatához épített, előregyártott, nyers vasbeton rács és annak külső síkján elhelyezett fix lamellás, fémlemez árnyékolószerkezet, mely egyben meghatározta e homlokzat építészeti megjelenését is.

 

 

 

Az üzemeltetési költségek csökkentésére jelentős energiatakarékossági szempontok érvényesültek az épület tervezése során. A 44 cm vtg. Porotherm falakra további 5 cm hőszigetelés került, a hőveszteség és klímaigény erőteljes csökkentése érdekében. A fűtés és klimatizálás hőlégszivattyúkkal történik. Az épületben kiépült az ún. "szürkevíz"-hálózat, mely a tetők összegyűjtött esővizét, ennek hiányában a talajvizet hasznosítja a wc-k öblítésére. A melegvíz szolgáltatást a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják. A környező zöldterületek locsolása külön kutakból történik, mely egyben a szürkevízhálózat esetenkénti pótlására is szolgálhat. A délnyugati oldal árnyékolószerkezete csökkenti az épület felmelegedését és a klíma energiaigényét.

Az épület névadója a kistérséghez tartozó Erdőbényében működő Dombi Sámuel orvos, aki az 1700-as években jelentős tudományos tevékenységet folytatott, bábakönyve fontos volt a csecsemőhalál csökkentésében, illetve Semmelweis munkásságának előkészítésében.

Bodonyi Csaba DLA
építész