Design/Formatervezés

Kreatív energiák sűrűjében: irodabelső a volt Goldberger textilgyárban

2010.06.04. 12:46

A Benedek Zsanett és Lakos Dániel tervei szerint megvalósult reklámstúdió irodájának belsőépítészetére egyik olvasónk hívta fel a figyelmet megérdemelt nemzetközi sikereik láttán. Bár a munka nem volt zökkenőmentes, az eredményt látva minden fáradozást megért, mind a tervezők és közreműködők, mind pedig a kreatív megrendelők oldaláról.

A volt Goldberger textilgyár tömbjében található régi csarnokba tervezett irodát egy reklámstúdió részére a Tervhivatal két építésze, Benedek Zsanett és Lakos Dániel. A nagy belmagasságú loft térre az egyterű iroda lett volna a triviális megoldás, a megbízó azonban szigorúan szeparált tereket szeretett  volna látni. A megszokott cellás rendszerű irodát mindkét fél elvetette. Az eltérő tevékenységeket végző egységeket így külön dobozokba szervezték, és a különböző funkciók ezért élesen elválnak egymástól. A dobozok között a kimaradó terek is hasznosulnak: részint közlekedők, előterek, illetve közösségi terek.

 

[imagelist|imgid=|name=800_fcjkdh_001.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_jrhd3z_002.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_xqpw5k_007.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_sz3pgr_022.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_3s4d7y_020.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_x12vs4_021.jpg|title=-]
[imagelist|imgid=|name=800_k4z86f_015.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_tmfhyv_016.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_p7h4nt_019.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_72fx5z_010.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=399_p1hy5s_009.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=800_6fyzw9_013.jpg|title=-] 

 

A csarnok északi tájolású, így nem kellett tartani az iroda túlzott felmelegedésétől. A doboz-munkahelyek mindegyike szellőztethető, a meglévő régi ablakokon keresztül. A csarnok egésze felpolírozott betonpadló burkolatú, míg az irodabelsők a beton színéhez közelálló PVC burkolatot kaptak. A dobozok gipszkarton héját acélszerkezet tartja. Az elektromos és a fűtésvezetékek a falak mentén futnak. A terv szerint acél fedéllel látták el a sávot, de miután a kivitelezés nem sikerült hibátlanul, a megbízó ötlete alapján folyami kavics fedést kapott. A falakat és a mennyezetet szándékosan nem glettelték tükörsimára, a végső felületet melegszürke árnyalatú festés adja.

 

[imagelist|imgid=|name=399_3t8qcn_003.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=576_1gfkq0_004.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=399_hsp508_005.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=399_g2pc08_006.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=536_g2t4p1_008.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=399_j3yv5h_012.jpg|title=-]
 [imagelist|imgid=|name=399_fdw02v_011.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=576_bmvg15_014.jpg|title=-][imagelist|imgid=|name=598_sy2g64_018.jpg|title=-]

 

A grafikai dekoráció a megbízó saját terve alapján készült. A Benedict & Helfer alapvetően reklámstúdió, de különböző internetes, illetve szoftverfejlesztési tevékenységet is végeznek. A forgó kocka a cég logója, így a térszervezésből eredő dobozok az arculatot is erősítik. A kivitelezés folyamata a megbízók folyamatos, hozzáértő felügyeletével készült. Ennek köszönhető, hogy a megvalósulás az eredeti terveknek megfelelően történt.

 


Iroda a volt Goldberger textilgyárban

vezető tervezők: Benedek Zsanett és Lakos Dániel (Tervhivatal)
doboz belsők: Reich Wanda és Varga Noémi

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2008-2009
bruttó szintterület: 290 m2
megbízó: Benedict & Helfer