Programok

Lajta Béla újra Zentán

2012.09.14. 10:28

Szeptember 9-én nyílt meg és a hónap végéig lesz látogatható Lajta Béla építészeti munkásságát (és kiemelten a helyi műveit) bemutató tárlata a zentai (Szerbia, Vajdaság) Városi Múzeumban.

2010-ben, Lajta Béla halálának kilencvenedik évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltárában volt megtekinthető az első olyan kiállítás, amely az építész teljes életművét áttekintette. A tárlattal egy időben indult el a „Lajta Béla Virtuális Archívum” elnevezésű, on-line projekt. Számos magyarországi köz- és magángyűjtemény együttműködésével sikerült itt egymás mellé helyezni az építész összes fellelhető tervrajzát, valamint egy bőséges válogatást az épületeiről készült archív felvételekből, a rájuk vonatkozó iratokból és sajtótudósításokból.

 

 

 

Zenta Budapest mellett az egyetlen olyan település, ahol mindmáig áll Lajta Béla által tervezett épület. A zentai tűzoltólaktanya az építész korai, Lechner Ödön nemzeti szecessziós építészete által inspirált alkotói korszakának egyetlen épségben fennmaradt épülete. A máig eredeti funkcióját betöltő, jól dokumentált mű nemcsak a város, de az építész életműve szempontjából is kivételes jelentőségű. Illendő tehát, hogy e kiállítás második állomása Zenta városa legyen, ahol a Budapesten eredetiben bemutatott tervek, dokumentumok ugyan csak másolatban láthatók, viszont a látogatók Lajta Béla helyi és vajdasági műveiről a korábbinál sokkal bővebb, a kutatás legújabb eredményeket is felvonultató válogatást tekinthetnek meg. A kiállítás érdekességei között említhető  a zentai főgimnázium 1904. évi tervpályázatára beadott, újonnan előkerült pályaműnek vagy a bácskai Kula városának zsidó temetőjében álló, 1913-ban tervezett, korábban ismeretlen Récsey-síremléknek a bemutatása.

Helyszín: Városi Múzeum (Zenta, Fő tér 5.)