Épületek/Lakóépület

Lakóépület a Frangepán utca 27-ben, Budapest, XIII. kerület

2005.10.08. 12:15

Tervező: Bálint Imre (Bálint és Társa Építészek Irodája Kft.) 

Előzmények
A Frangepán utca - Röppentyű utca - Petneházy utca - Hajdú utca által határolt tömb rendezésére és fejlesztésére kerületi szabályozási terv készült. A terv a tömb Röppentyű utca menti teleksorait L2 lakóövezeti besorolásba sorolja. A további teleksorok mind a Petneházy utca, mind a Frangepán utca mellett, a Hajdú utcáig bezárólag intézményi besorolásba kerülnek. Az elképzelés szerint a Röppentyű utcai teleksor zárt városias megjelenésű lakóépületekkel épülne be. Ezek az épületek a két sarkon a Petneházy, illetve Frangepán utca felé befordulnak.Az épület leírása
A bevezetőben ismertetett városrendezési előírások figyelembevételével az épületet a déli szomszédhoz zártsorúan csatlakozó, a keleti szomszédtól zölddel homlokzatosított végfallal záródó saroképületként terveztük. A sarokmotívum kialakításánál arra törekedtünk, hogy a karakteres térben jól értelmezhető, de nem hivalkodó jellegű építészeti jel legyen. Ezért aztán a kevésbé értékes északi homlokzatot (Frangepán utca) lágy vonalú ívekkel "elfogyasztottuk", miközben a Röppentyű utcai szárny a sarkon negyedkörívvel hajlik át az egyenesből egy vertikális motívumú pengefalig. Ez a fal vezeti át a sarokcsatlakozás ívét a lakószárny puha vonalvezetésű homlokzatát lezáró függőleges semleges lépcsőházfalig.

Az így kialakuló "öbölben" egy visszahúzott tömegű téglatest áll. A Röppentyű utca felől átforduló, és a Frangepán utcát lágyan kísérő homlokzat negatív teret kijelölő visszametsződésében az épület főbejárata kap helyet. A kertbe és a térszín alatti gépkocsitárolóba a telek keleti oldalán kialakított garázskapukon keresztül lehet bejutni. A pinceszinten 36 db parkoló és 24 db tároló rekesz kapott helyet. A pincetérből tűzgátló előtéren megközelíthető kétkarú lépcső visz fel. A tűzgátló előtérből indul a váltóajtós felvonó is.A földszinten fő funkcióként lakásokat helyeztünk el. A Frangepán utcai főbejárat egykarú lépcsőn és mozgássérültek számára is jól használható rámpán keresztül közelíthető meg. A főbejárat az épület előteréből nyílik. Innen vezet fel a lakószintekre a liftblokkot megkerülő 3 karú lépcső. Ezen a szinten kap helyet a portaszolgálat helyisége. A földszintről a főbejárat közelében elhelyezkedő közlekedőn keresztül lehet az udvarba jutni. A földszinti kert felé néző lakásoknak a kert szintjével megegyező szintű teraszokat terveztünk. Az I., II. és III. emeleten vegyes nagyságösszetételű lakások helyezkednek el. A IV. emeleten az épület keleti oldalát egy szerkezeti raszterrel visszaugrattuk. Ezen a szinten már 6 db kétszintes lakást indítunk az V. emelet felé. A legfelső, azaz V. emeleti lakószinten ennek a 6 db lakásnak a hálószintjei és a hozzá tartozó nagy teraszok helyezkednek el. A kilátó térből két közös napozóteraszra lehet kimenni, melyek közül az egyik zuhanyozóval van ellátva. A másik egy része pedig vb. pergolával fedett.

Az épület fűtését és használati melegvíz ellátását a tetőszinten elhelyezett gázkazánház biztosítja. A gázkazán kéményeit az épület sarokmotívumaként használt pengefalban felvezetjük.Az épületen belül jelentős mennyiségű kis lakás (35 db - 61 %), 16 db - 28 % két hálószobás és 6 db - 11 % kétszintes, 3 hálós lakás kap helyet. A lakásegységek kialakításánál arra törekedtünk, hogy mindegyikük jól használható és jól bútorozható legyen. A legkisebb lakások az un. stúdiólakások, melyek egyterű lakótérrel, fürdőszobával, és leválasztható vagy egy térben használható amerikai konyhával tervezettek. A garzon méretű lakásokban lehetőséget adunk arra, hogy a lakótérből akár tolófallal is kisméretű, külön megvilágítású és szellőzésű hálófülkét lehessen leválasztani. A két hálószobás lakások már külön nappalival és homlokzati természetes megvilágítású konyhával rendelkeznek. A 6 db kétszintes lakás általában 3 hálószobával, két fürdőszobával, külön WC-vel és nagy, jól használható tetőterasszal rendelkezik.

szerző: Bálint Imre (szöveg), Zsitva Tibor (kép)


 

Építészet: Bálint Imre vezető építész tervező
Antal Miklós okl. építészmérnök

Statika: Ungi Balázs vezető statikus tervező
Kerekes Zoltán statikus tervező
Épületgépészet: G. Bihary Erzsébet okl. gépészmérnök
Szántó Imréné okl. épületgépész üzemmérnök
Elektromos ellátás: Zala Kurtné okl. villamosmérnök, vezető tervező
Kert-, tájépítészet: Karádi Gábor tájépítész
Geodézia: Kriszt Ernő földmérő mérnök
Talajmechanika: "PRAXIS" Építőipari Mérnökiroda Kft., Szoboszlai Béla