Egyéb cikkek

Lakóépület a Vizivárosban: I., Toldy Ferenc u. 32/36.

2006.11.10. 13:59

Kiemelt megvételben - 500.000.-Ft-os díjazásban - részesülnek
a 9. sorszámú pályamű
Építész tervező: Szentmáry Szabolcs, Halvaksz Mónika
Vezető építész tervező: Fekete Antal

Kiemelt megvételben - 500.000.-Ft-os díjazásban - részesülnek
a 9. sorszámú pályamű - Finta és Társa Építész Stúdió Kft.
Építész tervező: Szentmáry Szabolcs, Halvaksz Mónika
Vezető építész tervező: Fekete Antal
Statika: Ungi Balázs (Ungi Mérnöki Iroda Kft.)
Gépészet: Temesvári László, Szlovák Krisztián (Temesvári Tervező Kft.)
Elektromos tervező: Kovács György, Invanics Zoltán (Provill Kft.)
Részletes bírálat:
A pályázati tervlapokon látható oroszlános kilincs a Toldy Gimnázium főkapuján található. A pályázó formai analógiaként használja háza
alakításakor. Ezt következetesen végigviszi a terven. És itt bicsaklik meg a gondolat. A Gimnázium kilincsét évtizedeken keresztül sokan megragadták, méltó részlete egy tekintélyes középületnek. De ez a kiindulás nem tűnik eredményesnek egy (társas) lakóház tervezésénél, mely individuumok intim tereit kell rendelje egymáshoz. A tömeg felmagasodik és lefékez a Franklin lépcsőhöz érkezve. Ezt az érzetet a kelet felé forduló oromfal és a kitüntetettként bélletezett ablakok is erősítik.
A forma dinamikus, attraktív és plasztikus, nívós építészetet mutat, de túl erőteljes. Mintha e ház lakói egy különös kis szubkultúrához tartoznának.
A szoborszerűség következménye a tartószerkezet viszonylagos bonyolultsága és a pinceszinti parkoló kihasználhatatlansága. A felsőbb szintek sokkal jobban idomulnak befoglaló formájukhoz, jól használható lakások, bár az első emeleti udvari szobák nagyon leárnyékoltak, és egyes szobákhoz rendelt homlokzati nyílászárók sötét helyiségeket eredményeznek. A lépcsőházak izgalmas tereket ígérnek. A látványtervek érett színű téglaburkolatot mutatnak. Az anyagválasztás kézenfekvőnek tűnik, azonban a közvetlen környezet téglaházai tekintélyes és komor középületek. A Viziváros lakóházai jellemzően vakoltak, eltekintve néhány gyönyörű ellenpéldától, és a XX. század hetvenes éveiből származó társasházaktól.

Funkció tér /m2: A 20 db lakás lakásmérete és azok szobaszáma a kiírástól eltérő. A lakások alaprajzi kialakítása korszerű, jól variálható lakásokat eredményez, a konyha nappali kapcsolat jól elkülöníthető. A negyedik szinten kialakított galériás lakások nehezen értékesíthetőek.
Erkély/terasz: A lakásokhoz tartozó erkélyeknek sem a mérete sem a kialakítása nem felel meg az elvárásoknak.
Földszint kialakítása: A földszinten a bejárat zárt lépcsőházban végződik, bevilágítást a következő szint felől kap. Kissé zárt, megoldást eredményez. A közösségi terek kialakítása kedvező, viszont kevés eladható terület áll rendelkezésre.
Lépcsőház: Az elvárásoknak megfelelő megoldás.
Belmagasság: Az elvárásoknak megfelelő.
Pince, tároló: Az elvárásoknak megfelelő megoldás.
Garázs: A 21+7 gépkocsi tárolására alkalmas garázs megközelítése kedvező. A gépkocsi tároló alaprajzi kialakítása bonyolult, nehezen megközelíthető parkolóhelyeket eredményez. A földszinten elhelyezett 7 db parkolóhely behajtása nem megoldott, a belső parkoló elrendezés nehezen megközelíthető parkolóhelyeket eredményez, a beépítés nincs összhangban a KSZT-vel.
Gépészet: A gépészeti megoldásaival a lakások kiszolgálása megoldott. A tetőtérben elhelyezett gépészeti terek gazdaságos megoldást mutatnak, megnövelve az értékesíthető területek arányát.