Egyéb cikkek

Lakóépület nyílt tervpályázata - Budapest, V., Nyáry Pál utca 12.

2006.05.12. 14:26



56. pályamű, szerzői: Hajnal Zsolt vezető tervező, munkatársak: Hajnal Ödön, Kovács Judit, Kurucz Regina  és Lipcsei Tünde. Megvétel.



Megvételben (500.000,- Ft) részesült a 56. sorszámú pályamű, szerzői:
vezető tervező: Hajnal Zsolt
munkatársak: Hajnal Ödön, Kovács Judit, Kurucz Regina  és Lipcsei Tünde


 

Részletes bírálat:

A pályázó sokféle méretű lakást kínál, van köztük néhány kétszintes is; a tetőtéri szinten nagy lakások találhatók terasszal. A földszinten két kisebb üzletet, a hátsó fronton egy nagyobb kiadható helyiséget helyez el. A belső udvar az utca felől teljesen nyitott, de akár le is zárható. A homlokzaton ezt a felnyílást nem jelzi külön hangsúly, és elég keskeny az átjáró passzázs, így nem elég hívogató. A lakóegységek megközelítése a jól elhelyezett, az épület súlypontjában lévő lépcsőházon keresztül történik, ennek köszönhetően a közlekedő területek nem terjengősek. A lakások alaprajza következetesen átgondolt.

A homlokzat nem túl karakteres: nem tesz többet, mint hogy az alaprajzi elrendezést tükrözi (erkélyajtó, ablaksor). Az utcai homlokzaton a földig futó ablakok és erkélyajtók mellett furcsán hat a normál méretű ablaksor, olyan, mintha konyhaablak lenne. A földszinten sima üveghomlokzat, részletek nélkül. Nem kimondottan újszerű megoldást kínál a pályázó, hanem egy nagyon korrekten átgondolt lakóházat, amelynek sok részlete jól használható megoldást kínál.