Épületek/Lakóépület

Lakóház a múlt század elején épült villák között

2006.12.05. 12:06

Rómer Flóris utca, Budapest II.
Tervező: KÖZTI Rt. – Tima Stúdió
Építész: Tima Zoltán

A Rómer Flóris utca a budai zöldövezet legmagasabb presztízsű lakóterületének ’főutcája’-ja. Az utca múlt század elején történt kiépítését követően a környék felértékelődött, és nagypolgári villák sora épült.

Az érintett – két korábbi telek egyesítéséből létrejött – telek az utca északi oldalán, a Margit utcai torkolattól az Orgona utcáig húzódó támfal mentén helyezkedik el.

A lakások két épületben való elhelyezését – az így kialakuló kisebb, a környezetben lévő épületekhez igazodó épülettömegen kívül - tájolási megfontolások indokolták. A szintenkénti 4, illetve 5 (a legfelső szinten 2-2) lakások zöme így minden esetben két homlokzati oldalra nyitott. A két épület magassági elhelyezése a tereplejtést követi, így földszinti padlóvonalaik között 2,05 m-es a különbség. Az épületek a földszinti előcsarnokon keresztül, az északi oldalról megközelíthetőek. A szinteket épületenként önálló lift és lépcsőház köti össze.

Az épületek külső megjelenését az ésszerűség és egyszerűség jellemzi. Az alkalmazott anyagok és visszafogott tömegformálás az – főként múlt század elején épült villák meghatározta – építészeti környezetbe való illeszkedést segíti.

A területet az utcai oldalon mintegy 3–6 m magas támfal határolja, jó lehetőséget adva a gépkocsi tároló földalatti megközelítésére. E megoldással a gépkocsik elhelyezése a zöldfelületek kialakítását nem befolyásolja, terepszinten parkoló nincs. Az előkert 5 m-es sávjában kizárólag az épületeket kiszolgáló közös szeméttároló és a vonatkozó előírások szerint a telekhatárra telepítendő gázmérő helyiség kapott helyet. A térszín alatti garázs, valamint az épületek személyforgalmi megközelítése a telek középvonalában van – a támfalban nyitott új nyílás egységes építészeti megformálásával. Az épületek alatti – egy pincetömböt képező – alagsori szint 32 db gépkocsi elhelyezését teszi lehetővé. Az épület(ek) 24 órás biztonsági felügyeletét ellátó portaszolgálat részére külön személyzeti parkoló létesült. A telek északi irányú - mintegy 4,5-5 méteres - emelkedése miatt a parkolótér a terepemelkedéssel párhuzamos, voltaképp egyenletes, 5,8%-os rámpa.

fotók: Tima Zoltán és Zsitva TiborLakóház, Budapest II., Rómer Flóris utca

Építtető: IRES Kft.
Tervező: KÖZTI Rt. – Tima Stúdió
Építész: Tima Zoltán
Építész munkatárs: Nagy Borbála, Molnár Tibor
Szigetelések: Horváth Sándor, Schreiber Gábor
Statikus: Dobráter Béla
Épületgépész: Berzsenyi Zoltán
Elektromos: Máramarosi András
Közmű: Szalkai Béláné
Kert: Csontos Péter
Kivitelező: CALLPAN Kft.

Tervezés ideje: 2004.XI. – 2005.IX.
Kivitelezés ideje: 2005.VII. – 2006.X.