Programok

Lakossági fórum a Bartók-negyed fejlesztéséről

2022.05.17. 13:07

Május 17-én, 17:30-tól tájékoztatót és beszélgetést tartanak az újbudai önkormányzat 2030-ig szóló terveiről a B32 Galériában. A fejlesztés főbb céljait már korábban, egy kérdőív elindításakor összefoglalták.

Április végén a XI. kerületi önkormányzat kérdőívben kérte ki a helyiek véleményét a kerület kulturális városközpontjának tartott Bartók-negyed fejlesztésével kapcsolatban, immár nem első ízben. A tervezési és kialakítási folyamat e soron következő lépéseként konkrét javaslatokra, véleményekre voltak kíváncsiak. 

A koncepciót röviden így foglalták össze"Egy olyan városrészt kívánunk kialakítani, amely magas színvonalon biztosít szolgáltatásokat és kulturális lehetőségeket az újbudai polgárok és az ide látogatók számára.

A fejlesztés célja, hogy 2030-ra a Bartók-negyed olyan városrésszé váljon, ahol:

  • a kultúra sokszínű jelenléte meghatározza a negyed arculatát,
  • az itt élők aktívan részt vesznek a negyed életében, alakításában, büszkék a környezetükre,
  • a szolgáltatók kapcsolódnak a kulturális élethez, mely kapcsolódás megmutatkozik a vállalkozások profiljában is,
  • a minőségi környezet kedvező életkörülményeket nyújt a negyedben lakóknak, az itt dolgozóknak és a kulturális szolgáltatások vendégeinek,
  • a városrész magas színvonalú és környezetbarát fenntartása megfelel a területen élők, dolgozók, fogyasztók elvárásainak,
  • mindehhez olyan utcamenedzsment működik, amely folyamatosan és széleskörűen biztosítja az információáramlást az önkormányzat, az itt lakók és a szolgáltatóik között.

A kérdőívet május 10-ig lehetett kitölteni, ezután hirdették meg a lakossági fórumot, amelyen Barabás Richárd kulturális alpolgármester és Ongjerth Richárd városfejlesztő vesznek részt. 

A Bartók Béla út és környékének fejlesztésével az önkormányzat 2005 óta foglalkozik, ennek egyik eredménye az Újbuda Kulturális Városközpont fejlesztési koncepciója, ami 2015 óta az Integrált Településfejlesztési Stratégia része. A fejlesztési koncepció célja egy kulturális főutca létrehozása Újbuda belvárosában, amely nem csak a kerületrész bővülő funkcióira, de az arculatára is hatással van. Jól érzékelhető az itt élők, tanulók vagy dolgozók számára, hogy egy új városrész alakult ki a Bartók Béla út belvárosi szakasza körül - olvasható a Kortárs Építészeti Központ honlapján. A KÉK ugyanis kutatást végzett az önkormányzat megbízásából a területrész használatára, funkciójára, az organikusan épülő arculat felmérésére, valamint a közterületek állapotára és megítélésére vonatkozóan (erről korábban mi is beszámoltunk).

A kutatás alapján készült egy helyzetfeltáró és javaslatokat tartalmazó összefoglaló tavaly nyáron, amely ezen a linken olvasható.