Design/Belsőépítészet

LAMM referenciánk - A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tantermei

2023.01.12. 14:25

A tudásalapú társadalom kiépítését az oktatás kultúrájának emelésével is támogatni kell. A társadalmi hasznosság és megbecsülés már a hallgatók számára is egyértelművé kell váljon. Ennek az egyik megjelenési formája az oktatási környezet kialakítása, mely az alap ergonómiai és belsőépítészeti elvárásokon túl a hallgatók közötti kommunikációt, és csapatban való együttműködést is kell, hogy támogassa. Ennek egy remek példáját mutatjuk be cikksorozatunk első részében.

A budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karát egy új, ötemeletes épülettel bővítették, ahol a hallgatók, hazánkban egyedülálló módon, a hagyományos kínai gyógyászat BSc képzés során sajátítják el a kínai gyógyászat tudományát. Az egyetem ambiciózus bővítési tervének részeként a Kormány 15 millió eurós – több mint 6 milliárd forintos – támogatását élvező új, korszerű épülettel bővült a meglévő komplexum. Az új építményt, amely udvari kertjeivel a klasszikus reneszánsz épületstílus modern változatát kínálja, a budapesti Studio Fragment tervezte, amelyet egy tervpályázat nyomán választottak ki. Az elegáns terv, amely a kerület történelmi épületeinek homlokzatának tengelyességét és ritmusát ragadja meg, friss, modern formavilágot kínál. A választott anyagok, színek és tiszta vonalak, a tartósságra való összpontosítás, valamint az emberek gyülekezőhelyeinek nagyvonalúsága az épületet reprezentatívvá teszi a közcélú rendeltetésre. A gyakorlati oktatáshoz szükséges laboratóriumokkal és tantermekkel, valamint kifinomult közösségi terekkel felszerelt új épületszárnyban két nagy terem található – 298, illetve 176 férőhellyel –, amelyeket a hatékony oktatásszervezéshez, valamint szükség esetén rendezvények és konferenciák megrendezéséhez terveztek.

Versenyben a világ legrangosabb egyetemeivel és magas színvonalú oktatást kínálva ösztönző, modern környezetben: az akadémiai törekvés találkozik az E5000 tanulóasztal eleganciájával és kényelmével.

A területek modern stílusát, praktikusságát és rugalmasságát a LAMM-rendszerek letisztult vonalvezetése, elegáns kialakítása és különböző testreszabási lehetőségei segítik. Az új oktatási intézmény két kiemelt tantermének berendezéséhez az E5000 integrált ülő- és íróasztal-rendszert választották, amely mindkét teremben egyenes, lépcsősoros sorokban, 54 cm-es távolságban helyezkedik el egymástól. Az összetétel szempontjából rendkívül rugalmas rendszer kiemelkedik az ülés kivételes kényelmével, amelyet az ülés és a háttámla fokozott párnázottsága biztosít. Az ülés, a háttámla és a munkalap grafitszürke laminált anyagból készül, míg a vázak ezüstszínűre vannak festve.

Minden ülés párnázott, automatikus rugóhátú rendszerrel rendelkezik a nagyon csendes és ellenőrzött záródás érdekében. Minden egyes tanulóra szabottan: minden íróasztal fel van szerelve csatornázott elektromos kábelekkel a személyes eszközök töltéséhez és egy praktikus állvánnyal a kisebb tárgyak számára. A többnyire rögzített írótáblákba más, felhajtható, pánikgátló mozgatással ellátott, felhajtható írótáblák vannak beépítve.

A rugalmas és praktikus kialakítást a LAMM-rendszerek letisztult vonalvezetése, elegáns kialakítása és különböző testreszabási lehetőségei segítik

Az Europa Design által forgalmazott bútorok emelik a világszínvonalú oktatást, a nemzetközi versenyképesség erősítését és a hallgatók – köztük a külföldiek – vonzását azáltal, hogy rendkívül ösztönző és jóléti környezetben tanulhatnak, illetve az egyre növekvő számú beiratkozott hallgató befogadását is lehetővé teszi. Ezen alapok vezettek a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új, ötszintes épülettel történő bővüléséhez. A modern orvostudomány jelentős alakjai, köztük a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is tanított ezen a tekintélyes egyetemen, akihez a C-vitamin felfedezése fűződik.

A Média Építészeti Díja 2022-es döntősei között szerepelt a Semmelweis Egyetem új épülete, a 2022. november 12-i gálán a tervezők; Studio Fragment – Bődi Imre és Frikker Zsolt mutatták be az épületet és a médiazsűri ismertette a projektet a közönség számára.

Az Europa Design által forgalmazott bútorok emelik a világszínvonalú oktatást

Az E5000 evolúció: az E4000 rendszer fejlődését képviseli, amelynek főbb jellemzőit örökli, miközben nagyobb rugalmassággal valósítja meg a felépítést és az összeállítást az ülés párnázott automatikus visszatérésével, a sor lábak eleje és vége egy vonalban a tartóoszlopokkal és érezhető növekedésével, valamint az üléskényelmet az alapfelszereltségként szállított ülés és háttámla extra párnázatának köszönhetően.

Szerkezet: extrudált eloxált alumínium teherhordó rudak, bordázattal és csatornákkal a kiegészítő elemek rögzítésére (tartóoszlopok, íróasztalok, lábak), előre beállított furatok nélkül és változó modultávolsággal. Felszerelhető egyenes vonalban, ívben, nagy lépcsőkre vagy ferde padlóra.

Ülés és háttámla: felhajtható ülés párnázott automatikus visszahajtással és ergonomikus rétegelt lemez háttámlával, vagy extra poliuretán hab párnázással, szövettel vagy eco-bőrrel bevonva. Tartó- és rögzítőelemek és ülésmozgató mechanizmusok acélból, karcmentes festéssel.

Íróasztal: Bi-laminált íróasztal ABS éllel, lekerekített sarkokkal rögzített és felhajtható, pánikmentesítő mozgással egyaránt kapható. Felhajtható asztalszerkezet öntött alumíniumból, amely garantálja a nagyobb szilárdságot a használat során.

Első sor panelek: egy- és padlóhosszúak, ezek természetes fa vagy kétrétegű rétegelt lemezből készülnek, és függőlegesen alkalmazzák egyenes vonalú vagy ívelt konfigurációkhoz. Az első sor konferenciafotelekkel is kombinálható.

Az E5000 integrált ülő- és íróasztal-rendszere mindkét tanteremben egyenes, lépcsősoros sorokban, 54 cm-es távolságban helyezkedik el egymástól.

 

Projekt: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Helyszín: Magyarország, Budapest Palotanegyed
Megrendelő: Semmelweis Egyetem
Építészek: Studio Fragment
LAMM forgalmazó: Europa Design
Év: 2022

Kivitelező: Laki Épületszobrász Zrt.
LAMM: 298 db E5000 fix felületű ülés 9 db billenő felülettel (nagyobb helyiség); 176 db E5000 fix felületű ülés 4 db billenő felülettel (kisebb helyiség)
Fotók: Képek Frikker Zsolt jóvoltából
Forrás: www.lamm.it