Emberek/Interjú

"Laszlo Hudec Park Hotelje a legkiemelkedőbb modern épület volt a Távol-Keleten"

2008.07.23. 08:58

Interjú Luca Poncellinivel, aki 2006-ban PhD-t írt Hugyecz László sanghaji építészetéről és 2008 június 14-én részt vett társkurátorként a sanghaji kiállításmegnyitón, mely a kínai Hudec Évhez kapcsolódott.

Interjú Luca Poncellinivel, aki 2006-ban PhD-t írt Hugyecz László (Laszlo Hudec) sanghaji építészetéről és 2008 június 14-én részt vett a sanghaji kiállításmegnyitón is.

Csejdy Virág: Milyen Hugyecz László ismertsége Sanghajban?
Luca Poncellini: Építészek és építész hallgatók mind nagyon jól ismerik a legfontosabb munkáit, de Laszlo Hudec néven. Nemrégiben megjelent róla egy hosszú cikk a Shanghai Daily-ben, a város angol nyelvű napilapjában. A volt amerikai külügyminiszer, Henry Kissinger is mindig a Park Hotelben szállt meg, ha diplomáciai útja Kínába vezetett.

Cs.V.: A Hudec Év keretében rendezett kiállítás miről szólt?
L.P.:
A kiállítás célja az volt, hogy Hudec életét és munkásságát megismertesse a nemzetközi és kínai nagyközönséggel és felhívja a figyelmet Sanghaj épített örökségének védelmére. A kiállítás egyik része Hudec munkásságát mutatta be fotókkal, szöveges magyarázatokkal, archív dokumentumokkal, valamint épület-makettekkel és videókkal. A másik rész az életét dokumentálta archív fotókkal, valamint a családi levelezés néhány darabjával az I. Világháborús időszakból.

Cs.V.: Hogyan fogadta a nagyközönség?
L.P.:
Igen nagy volt az érdeklődés. A megnyitón sokan megjelentek, többek között kínai hivatalnokok is.Cs.V.: Mi volt az Ön szerepe a kiállítás rendezésében?
L.P.:
Társkurátorként voltam jelen, rendelkezésre bocsájtottam a kutatásaim során megismert anyagok digitális másolatát és a kiállítás rendezésének utolsó fázisában is közreműködtem.

Cs.V.: Működtek-e még a 20-as 30-as években más építészek is Sanghajban, akik Hugyeczéhez hasonló jelentőségű életművet hoztak létre?
L.P.: Sok más külföldi építész végzett komoly munkát ebben az időszakban Sanghajban, mint a brit Palmer Turner építésziroda és a francia Leonard Vesseyre cégek. De László Hudec Park Hotelje minden bizonnyal a legkiemelkedőbb modern épület volt a Távol-Keleten.

Cs.V.: Mi a véleménye a Hudec Heritage Project, röviden HHP (www.hudecproject.com) által gondozott hagyatékról? Vannak-e benne olyan dokumentumok, amelyeket az eddig megismert archívumokban még nem látott?

L.P.: A HHP archívum igen nagy számú magánlevelet tartalmaz László Hudec és családja, illetve barátai között, és ez lehetővé teszi, hogy mélyebben megismerjük életét és építészeti munkásságát. Ezen túl a HHP rendelkezik a legjobb minőségű korabeli fotónagyításokkal a Hudec épületekről, és ezek fontos információkat hordoznak.

Cs.V.: Mi lesz a folytatás? Milyen tervei vannak a Hugyecz témával kapcsolatban?
L.P.:
Könyv formában is szeretném megjelentetni PhD dolgozatomat, amelyet a Torinói Műszaki Egyetem Építészeti Karán védtem meg, és ennek érdekében szándékomban áll együttműködni más László Hudeccel foglalkozó programokkal és intézményekkel, mint például a HHP, a Tongij Egyetem és a sanghaji Magyar Konzulátus. Nagyon örülnék, ha a nagyközönség is megismerné Hudec László életét és munkásságát, mert ő valóban megérdemli, hogy ismertté váljon.


érdekességek, képek és egyéb információ: Besztercebányától Sanghajig: Hugyecz László építész hagyatéka: http://www.hudecproject.com