Közélet, hírek

Látogatóközpont épül a gigantikus Miskahuszár-szobor mellé

2022.03.29. 16:47

A terveket jegyző DEKON építész iroda fő inspirációját a huszárok zászlóinak szélén futó, jellegzetes háromszög alak jelentette. Az épület éjszakai megvilágításával az autópályáról is látható lesz.

Családbarát látogatóközpontot építenek a pákozdi Miskahuszár szobra mellé, a terveket a DEKON építész iroda készítette a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola megbízásából - derül ki az iroda közösségi oldaláról. Ahogy írják: "Sokáig kerestük a huszárhoz illő építészeti formanyelvet, végül a huszár-lobogó szélein futó jellegzetes háromszög alakból inspirálódtunk."Mint azt L. Simon László (aki többek között a népfőiskola védnöki testületének is tagja) írta vonatkozó Facebook-bejegyzésében, a gigantikus, 13 méteres és 120 tonnás szobor "méltán vált a Velencei-tó térségébe kirándulók egyik kedvenc célpontjává", így körülötte kulturális turisztikai fejlesztést akarnak megvalósítani. A népfőiskola a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvánnyal együtt készíttette el a beruházás terveit, a koncepció a pákozdi polgármester, Kardos Ádám meglátásait is tükrözi. 

Bár a látogatóközpontról egyelőre kevés a konkrét részlet, az mindenesetre kiderül, hogy "a cél, hogy gyerekbarát, rendezett, tiszta és biztonságos turisztikai attrakcióvá válhasson a 4 éve emelt monumentális huszárszobor. Az épület teteje a ‘48-as honvédek zászlóinak szélét díszítő piros-zöld háromszögeket idézi fel, az épület izgalmas éjszakai megvilágítása még az autópályáról is látható lesz."A huszárszobor, amely a hungarikumok gyűjteményébe is bekerült, Rohonczi István képzőművész alkotása. 2021 áprilisában a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány vette át, a terület üzemeltetője pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola lett.