Közélet, hírek

Látványterv: ilyen lesz a megújuló Széna tér

2021.10.26. 10:57

Rendezik az elbontott VOLÁN buszpályaudvar helyét és környezetét, növelnék a zöldfelületet, és emlékparkot is építenek, amelyben a helyszín történelmi jelentőségét tájépítészeti elemekkel, művészeti alkotásokkal idéznék fel. 

A Főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér, így hamarosan rendezik az elbontott VOLÁN buszpályaudvar helyét és környezetét - olvasható a kerületi önkormányzat honlapján. A cél egy olyan köztér létrehozása, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek. "Annyi zöldfelületet telepítünk, amennyit csak tudunk. Új fákat ültetünk számos cserjével együtt annak érdekében, hogy Buda belvárosa egy igazi zöld parkkal gazdagodhasson", írják. 

A megújuló Széna téren emellett emlékparkot is építenek, amelyben a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel. Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője" installáció, ami a burkolati felületbe elhelyezett versidézetekkel segíti a történelmi események felidézést. Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg, egy közeli tűzfalon pedig egy nagyfelületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában. A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítanak.Első lépésként egy időkapszulát helyeztek el a helyszínen október 23-án, amelyben valamennyi megemlékező helyezhetett el üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet. A hamarosan induló építkezés kerítésén Fortepan-fotók segítségével, molinókon láthatják az arra járók a környék történelmi eseményeit, QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit lehet megnézni. 

A projekt már évek óta húzódik, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. még 2018-ban írt ki közbeszerzés a tér megújítására, a tervezéssel az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.-t bízták meg. A régóta tartó egyeztetések, változtatások után talán most már hamarosan elkezdődhet az érdemi munka.