Közélet, hírek

Lázár Antal építész 70 éves

2011.09.30. 10:35

Lázár Antal DLA szeptember 30-án 70 éves, ebből az alkalomból Dobai János köszönti és foglalja össze az építész eddigi életpályáját. Isten éltesse sokáig, jó egészségben!

…a kortárs magyar építészet meghatározó alakja… (Wikipedia)

Lázár Antal 1941-ben született Győrött. A győri építőipari technikumi évek után a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 1966-ban. Az egyetem után az IPARTERV-be került, Földesi Lajos műtermébe. Nemsokára azonban pályáját meghatározó változás következett: Gulyás Zoltán és Rimanóczy Jenő mellett a korszakos jelentőségű Budapest Sportcsarnok kiviteli tervezésében vehetett részt, az akkor alakuló kis csoportban Reimholz Péterrel és Patonai Dénessel együtt.

 

 

 

Az újrainduló Mesteriskola legendás 1. ciklusában végzett, mestere Gulyás Zoltán volt. Az első jelentős szakmai sikert a lovas szenvedélye kapcsán szerzett megbízás, a budapesti, majd székesfehérvári Domus Áruház tervezése jelentette, amelyet Reimholz Péterrel készített. A budapesti Domus kortárs építészetünk fontos mérföldköveként jelentős szakmai sikert és Ybl-díjat (1975) eredményezett számukra. A 70-es években Patonai Dénessel számos hazai tervpályázat nyertesei között találjuk. Munkáira - ahogyan ma is - pontosság, szerkesztési tisztaság jellemző. Fegyelmezettsége, céltudatossága, Szendrői Jenő figyelme, hamar vezetővé emelte: 1977-től az IPARTERV A irodájának osztályvezetője lett.

1979-ben készült el a Budapesti Szemétégetőmű általa tervezett épületegyüttese, amely az átmeneti kor (a modern és heroikus ipari építészet utáni szakasz) kimagasló jelentőségű ipari épülete, amely 1986-ban az Ipari Építészet Európai Díját hozta meg számára.

 

 

 

A 80-as évekre az IPARTERV feladatai megváltoztak. Lázár Antal ekkor számos épületrekonstrukció tervezését végezte el. Tevékenységi köre szélesedett, egyre aktívabban vett részt a szakmai közéletben, 1981-1991 között a MÉSZ főtitkára volt. Közben az oktatásba is bekapcsolódott: 1986-tól az Ipari épülettervezési Tanszék oktatója.

1985-ben az IPARTERV-ből kivált az A iroda és MATERV néven új vállalat alakult, az első igazgató Lázár Antal lett. 1986-ban megpályázta és elnyerte a BME Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék vezetésére kiírt pályázatot. Egyetemi tanárként a tanszék vezetője volt 18 éven át.

1990-ben Rubik Ernővel és külföldi társával megalakította az A&D stúdiót, amelyben jelentős munkák tervezője, fontos pályázatok nyertese. Ezek között szerepelt a lágymányosi EXPO beruházásokhoz kapcsolódó Egyetemi Sportközpont befejezetlenül maradt épülete (a Tüske Csarnok, Magyar Péterrel), a Volán Buszpályaudvar, a Táncművészeti Főiskola épülete (lányával, Lázár Veronikával), a Veszprémi Megyei Könyvtár (Szécsi Zoltánnal), a Corvinus Egyetem új épülete és a Siemens Irodaház (fiatalkori munkatársával, Reimholz Péterrel) tervezi. Legfrissebb munkája a Műegyetem Q épülete.

Közben kiállítások, sikeres pályázatok, folyóiratközlések és könyvek születtek, így a fontos Munkahelyek építészete c. tankönyv. 2002-2006 között a Műegyetem dékánja volt, ez alatt az időszak alatt zajlott a bolognai folyamatra való felkészülés, a kar oktatási programjának frissítése.

2005-ben Kossuth-díjat kapott. Életpályája jelentős sikereket, kiemelkedő épületeket tartalmaz. Lázár Antal, Tóni ereje, alkotókészsége és szorgalma töretlen. További sikereket, jó egészséget kívánok!

Dobai János