Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Lebegő tető a zöld sziget felett - Plantart központ

2011.05.05. 13:52

Hosszas előkészítés, speciális funkciók, az igények és a tervek folyamatos változása, finomodása, kényszerű kompromisszumokkal - ezek a momentumok igen sok projekt életében feltűnnek. Előfordul, hogy ezek ellenére is sikerül egy vállalható, szerethető épületet létrehozni, az eredeti koncepció fő irányainak megőrzésével. Erre példa a Plantart Kft. új törökbálinti központja, amely Rombauer Gábor és munkatársai tervei alapján készült el.

Előzmények

A ház és története talán kicsit érdekesebb egy szokványos ipari-kereskedelmi doboznál. A PLANTART Kft. dísznövények, növénytartók importjával, nagykereskedelmével, belső tereket díszítő növénykompozíciók összeállításával, valamint kertek, parkok kialakításával, fenntartásával foglalkozik, e gazdasági szegmensekben Budapest és körzete egyik meghatározó szereplője. A tevékenység korábban négy különböző bérleményben folyt. A szállítási, szervezési nehézségek leküzdésére régóta dédelgetett, kézenfekvő megoldás volt a központ, a telephely, a raktárak és virágpiac egy helyre telepítése. Kellő saját forrás híján finanszírozó bevonása volt szükséges, így az UNICREDIT Bank ingatlanfejlesztéssel foglalkozó leányvállalata biztosította a szükséges pénzügyi keretet az 1 hektáros telek vásárlásához és a mintegy 3000 m2 nagyságú ház építéséhez.

 

 

 

Helyszín

A beruházás érdemi része a megfelelő telek felkutatásával kezdődött. Az M0 körgyűrű melletti Törökbálint nyugati ipari parkjában egy fantasztikus fekvésű, déli útkapcsolattal rendelkező területre esett a választás, amely szinte zavartalan északi panorámát nyújt az erdős-mezős tájra. A telek ára majdnem ugyanannyi volt, mint a ráépült házé...

Funkciók

A tervezési program több pontosításon esett át. Az első elképzelés szerint lényegében növényház készült volna üvegezett acélszerkezettel, de ezt a változatot sem a bank, sem a cég nem találta biztonságosnak. A feladat megértéséhez, tisztázásához újabb egyeztetéseken át vezetett az út. A rendelkezésre álló források behatárolták az épület szintterületét, így a helyiségigény a változatok születése során folyamatosan átalakult. A funkciók sorában a mintegy 1200 m2-es virágpiac, az ahhoz csatlakozó fedett külső eladótér és az abból flexibilisen leválasztható bemutatótér jelenti a legnagyobb hangsúlyt. E tér működéséhez szorosan hozzátartozik a szélfogó, a recepció és a két pénztár. Az állandó 10 °C-ot biztosító, mintegy 100 m2-es területű virághűtő látványos bővülete e központi felületnek nagy méretű, hőszigetelt tolóajtaja révén. Az érzékeny növények télen is biztonságos kiszállításához temperált, de a járművek beállására, rakodásra alkalmas úgynevezett kiszállító teret kellett létesíteni. A gépjárművek miatt a recepció elé belső üvegezett ipari kaput helyeztünk.

 

 

 

A beszállítás során a növények kihűlését meg kell akadályozni, ezért a gyors mozgású, hőszigetelt kapura hőszigetelő perem is került. A rakodási idő csökkentésére a dokkolt teherautó platómagasságára állítható, megfelelő nagyságú (legalább 2,5*2,5 m-es) emelőasztalt kellett beépíteni, amely a manipulációs tér padlósíkjába is süllyeszthető. E helyiség változó kihasználtságú, ezért az ún. beültető területtel összevonható. A be- és kiszállítás igénye egyidejűleg is felléphet, ezért e zsilipnek második kaput is kell építeni, illetve a rakodás, manipuláció mozgásterét külső, fedett-védett területek csatolásával is bővíteni indokolt.

A beérkező termékek, növények közül a vágott virág azonnali hűtőtérbe szállítást igényel: e második hűtő kapcsolatban áll az eladótérből is elérhető hűtőrésszel, de csak belső használatra szánják. E beszállítási vonalon volt logikus kialakítani a virágkötészet területét, mintegy 70 m2-en. A manipulációs térből a raklapos áru a teljes belmagasságú raktárba kerül. Amikor a beszállítás csúcsa miatt a manipulációs tér kiszállításra nem használható, a raktárból a közönségforgalmi zsilipen át vihető el az előkészített növényanyag. Téli időszakban – legfeljebb 10 fokos térben – úgynevezett teleltetőben kell tartani a mediterrán növényeket. E tér a raktárral azonos légterű lehet, de egyéb időszakokban az eladótér bővítésére is fel fogják használni.

 

 

 

A cég elöljárósága számára a virágpiacról elérhető, attól szintben elválasztott, arra rálátást biztosító galériára szerkesztett, illetve az észak felé  a természeti környezetre kilátást nyújtó 1-4 fős irodákat helyeztünk. A kiemelt ügyfelek fogadása érdekében a lépcső közelébe egy 3 fős, teakonyhával is felszerelt titkárság került, ehhez kapcsolódnak a vezetői irodák, illetve egy 10 fős tárgyaló. A cég mintegy 40 alkalmazottja a virágkötészeten, a beszállításnál, a növényegyüttesek beültetésénél, a mediterrán növények teleltetőjében, valamint a raktár üzemeltetésénél dolgozik. A külső területeken foglalkoztatott parkfenntartók számára a beszállítás közelébe eszköztárolót kellett tervezni, illetve számukra a raklapos raktár és az üzlet érintése nélkül is elérhetővé kellett tenni a szociális helyiségeket. A virágpiac területén a szakképzett eladók, pénztárosok és kereskedők állnak  alkalmazásban. A fizikai dolgozók számára fürdési lehetőséggel, kellő számú (fehér-fekete) öltözőszekrénnyel is felszerelt, nemenként elválasztott öltözők létesültek 20-20 főre méretezve. A nyugodt étkezést a hozott/rendelt készételek felmelegítésre alkalmas teakonyha és étkezőhely biztosítja.

 

 

 

A helyiségek elrendezésében a zónás szerkesztés érvényesült. A virágpiaci galérián találhatók az irodák, míg a szociális helyiségek a teleltető/raktár galériáján sorakoznak. A vendég-, illetve a belső személy-, és áruforgalom teljes mértékben elválik, ehhez külön lépcsőket szerkesztettünk a ház két oldalán. A működéshez nélkülözhetetlen gépészeti helyiségek a galérián, illetve a kis belmagasságú külső raktár, illemhely, kapcsolótér felett kaphattak helyet.

A növények tartására is szolgáló eladótérnek erős természetes megvilágításához felülvilágítót terveztünk, a tetőfelület mintegy 25-30 %-án. Egyes növények számára viszont a túlzott mértékű direkt napsugárzás - még a fényhiányt is meghaladó mértékben - káros, ezért lehetővé kellett tenni a tetőablakok és a nagy üvegfalak árnyékolását. A növényház, a teleltető és az áruház funkcióhoz egészen különleges gépészetet találtak ki Oltvaiék. A párhuzamos padlócsatornák 6x6 m-es raszterében nemcsak a friss levegő befúvás kapott helyet, de ugyanott az öntözőhálózathoz is van egyszerű csatlakozási lehetőség, és a felesleges locsolóvíz is itt folyik el. A tetőforma az utolsó csepp csapadék begyűjtésére is szolgál, e lágy víz a belső, külső növényzet locsolásához kiváló.

Építészeti koncepció

Az építészeti elképzelés a funkciót szolgáló és azt megjelenítő, erőtanilag logikus, távolról is markáns, lebegő szerkezet szépségére alapoz. Az érkezési irányból nagy, burkolt felületekkel előkészített, a telek délkeleti sarkából nagy hatású üvegezett virágpiac-csarnok, illetve a zártabb, iparibb jellegű, parkolóval, kapukkal, dokkolóval jellemezhető másik oldal harmonikus kapcsolatban áll egymással. A cellás terek északnyugati, galériás telepítésével az északi oldal alsó, természetes anyagú erődje felett anyagtalan üvegfal teszi még hangsúlyosabbá a lebegő tetőt. A privát - profán, illetve  a közönségforgalmi - szakrális zóna mérete közel megegyező, kialakításuk azonban igen eltérő, ezt az anyaghasználat ellensúlyozza.

 

 

 

Az eredeti koncepció szerinti támfal-felületek, a hálóba rakott kőfalak helyett a legolcsóbb ragasztott kőburkolat,  a lebegő tető alatti teljes üvegfalak helyett üveg-, és vakolatsávok készültek. A burkolatok cizellált világa leegyszerűsödött,  a külső tartófüggesztés szegényebb lett. A homlokzaton megjelenő ízek közül a nagy felületen meghatározó természetes anyagokat (a ragasztott fát, az EVIA követ, illetve a fajellegű, fagyálló építőlemezt), valamint a semleges anyagokat (üveg, szürke-kék felületű fémszerkezetek) érdemes kiemelni. A céglogót a ház messziről is jól látható tartópillérére, a cégjelzést az erkély mellvédjére helyeztük. A kapu melletti zárt fal hasonlóan tájékoztató felületként is szolgálhat. A ház színeit a legtöbb esetben az építőanyagok saját felületei határozzák meg (természetes kövek, ipari padló, PVC vízszigetelés, tüzihorganyzás, floatüveg, RRFA főtartók, fióktartók, lazúros lakkozású hajópadló, vörösfenyő tokszerkezetek). Érdekesség, hogy a ház középvonalán acél árbocokra felfüggesztett, 34 m hosszú fatartók egyben érkeztek Ausztriából.

Tanulságok

Hosszú, alapos előkészítés után azt kapja a megrendelő, amire szüksége van, és annyiért, amennyi pénze van. És ekkor talán az építészeti minőséget sem kell szégyellni. Az átlátható megbízó-építtető páros  tiszta érdekstruktúrát és finanszírozást tett lehetővé. A tervezés kezdetén kötött beruházási összeg állt rendelkezésre, de a részletes kiviteli terv alapján tartott kivitelezői tenderek eredményei mégis áttervezést tettek szükségessé, amelynek során új engedélyezési és kiviteli terv született - a funkciók és a jellemző adatok lényegében változatlanok maradtak. A projekt szereplői között profi statikus és műszaki ellenőr segítette a munkát, amelyhez sikerült jó kivitelezőt találni, aki szoros szerződéssel és általában tartott határidőkkel teljesített. Az épület körüli útépítés a hatalomittas útügyi előadó és kedvezőtlen téli időjárás miatt húzódott el. A füstelvezetési-légutánpótlási szabályozás miatt szükséges, 120.000 m3/perces ventilátor nem fért volna össze a növényekkel, így borsos áron virtuális füstmodell igazolta a tervezett szerkezetek, terek biztonságát – a pallosjoggal felruházott tűzoltó saját tábortüze alapján.


Plantart Központ és Virágpiac
vezető tervező: Rombauer Gábor
tervezés éve: 2010
generáltervező: TÉRMŰHELY Építész Kft.
építész munkatársak: Büki Katalin, Balogh Péter - TÉRMŰHELY Kft. Csizmadia Zsuzsanna, Friedrich Dávid - CEZÚRA Kft.
tartószerkezetek: Szabó Imre - GÉPÍTÉSZ Kft.
épületgépészet: Oltvai András - Art-Tax Szövetkezet, Oltvai Gépész Stúdió
épületvillamosság: Kiss Vilmos - KISVILL Bt.
építtető: Unicredit Ingatlanlízing Zrt.
megbízó: PLANTART Kft.