Épületek/Lakóépület

Lecke csendből a vadontól – Cabin Balaton, Vonyarcvashegy

2023.10.20. 17:32

A Béres Építésziroda kísérleti projektje egy olyan kis léptékű nyaralóépület, mely a hagyományos Balaton-felvidéki formavilágra alapoz, mindemellett kortárs eszköztárral közelíti meg a tervezési feladatot.
A vonyarcvashegyi Cabin Balaton 2022-es Év Balatoni Háza építészeti díjpályázaton a Zala Megyei Építész Kamara különdíjában részesült.

 

“A civilizált emberiség elvesztette a mozdulatlanságra való képességét,
leckét kell vennie csendből a vadontól."

Karen Blixen

A Cabin Balaton ötlete 2019-ben született meg. A kísérletező szándékú építtető megbízása alapján egy olyan mini-nyaraló vagy vendégház prototípusát igyekeztünk megalkotni, ami a Balaton-felvidék építészeti hagyományaihoz úgy illeszkedik, hogy akár több helyszínen is megépíthető legyen. Első lépésként Vonyarcvashegy északi részén, egy részben még érintetlen természeti területén két ütemben egy-egy korszerű építészeti gondolkodáson alapuló, kortárs arculatú szállásépületet valósít meg a beruházó.

Fontos tervezési szempont volt a tradicionális épületforma újraértelmezéséből, továbbgondolásából eredő, kissé talán feltűnő, de letisztult építészeti megformálás. A praktikus kialakítás, a hatékony energiafelhasználás, a magas minőségű, természetes anyagok alkalmazása és a magas műszaki színvonal is a vezérelveink közé tartozott. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottunk a különleges adottságú telek értékeinek kihasználására, a kilátás látképre hangolására.

Esztétikai szempontból egyik alapelvünk a tárgyszerű, elegánsan természetbe illesztett épület megformálása volt, egyben igyekeztünk korszerű eszközökkel, friss tömegformálással és részletképzéssel a házat a mai kor lenyomataként is értelmezni. Az egyszerű geometriai formák, a könnyed terepbe és tájba illesztés valamint az időtálló idomok, anyagok és burkolatok használata is ide vezethető vissza.

Az épület tervezési programja talán legjobban egy természetbe illesztett hotelszobaként írható le. A szállásépület fő helyiségei egy élére fordított, négyzet alapú hasáb alakú tömegben helyezkednek el. Az épület legkedvezőbb tájolású homlokzata teljes felületén üvegezett. Itt kapott helyet a vendégszoba. A túloldalon hasonlóan nagyvonalú üvegfelület mellett található az étkező, melynek védettségét egy részben fedett terasz biztosítja. Az itt leírt két fő helyiség között egy központi blokkban helyeztük el a fürdőszobát, melynek falai mentén található egy beépített mini-konyha és a gépészeti fülke is.

Béres Építésziroda