Közélet, hírek

Magyar győztes is van a Red Dot Design Award versenyén

2011.03.21. 12:06

A Red Dot Design Award terméktervezők számára meghirdetett legrangosabb nemzetközi megmérettetésén magyar siker is született: a Co&Co Communication által fejlesztett Cocodice elnevezésű játéka a szabadidő kategória egyik díjazottja lett, osztrák és horvát versenytársai mellett.

2011. március 15-én Essenben kihirdették a Red Dot Design Award végeredményét. A különféle kategóriákban (nappali-háló, háztartás-konyha, fürdő-légkondicionálás, világítás-lámpák, szabadidő-sport, belsőépítészet-bútortervezés, orvostudomány, számítógépek-informatika)  indulók között red dot díjakat és dicséreteket osztottak ki. Díjazásban részesült a Co&Co Communication Kft. (Nagy Richárd, Cosovan Attila) pályaműve, a Cocodice fantázianévre hallgató játék. A hight-tech objektektől a mindennapi használati tárgyakig terjedő nyertes termékek kiállításra kerülnek a red dot design múzeumban.

 


 

A díj eredete 1955-re nyúlik vissza, három fő területen adományozzák: termék design, kommunikációs design és design koncepció. Az innovatív pályamunkákkal 18 kategória valamelyikében lehet indulni, a résztvevők száma évről évre fokozatosan növekszik. Több mint hatvan országból érkeztek nevezések, Algériától az Amerikai Egyesült Államokig; idén első alkalommal Nepál és Fehéroroszország is a résztvevő államok között van. Különösen az információs technológia, a telekommunikáció és az elektronika területe a legkedveltebb. Ebben az évben a zsűri létszáma - 36 fő! - is rekordot döntött, akik mintegy 4433 benevezett terméket vizsgáltak meg és értékeltek.

A jó design-t nem lehet túlértékelni az üzleti siker szempontjából - magyarázza Dr. Peter Zec professzor, a verseny kezdeményezője és a zsűri elnöke. Egy termék nyilvánvaló, vonzó design-ja közvetlen, intuitív kapcsolatot teremt a vevővel. De ennél sokkal többre is képes: a felhasználót a termékhez és a márkához köti, létrehozza a minőségbe vetett bizalmat, legjobb esetben pedig a gyártó felelősségét közvetíti a megbízók és a környezet felé, mindezt belefoglalva a gyártás folyamatába. Csak a példamutató módon tervezett termékek alkotója kaphat red dot design díjat és hivatkozhat az ezzel igazolt kiemelkedő teljesítményére.

 

 

 

Idén három kategóriában osztották ki a díjakat: a kiemelkedő minőségű termék tervezéséért járó red dot (piros pont) mellett honourable mention-t (dicséretet) a figyelemreméltó részletmegoldásokért kaphattak a versenyzők. A leginkább kimagasló minőséget pedig a ritka red dot: best of the best (piros pont: a legjobbak legjobbja) elismeréssel jutalmazták. Idén az összes beérkezett pályamunka 1,3 %-a részesült ebben a kitüntetésben, a másik két kategóriában átlagosan minden öt termék közül egy nyert - a nevezők 80%-a üres kézzel térhet haza. Emellett a red dot tíz kiemelkedően szerepelt fiatal tehetség további munkáját támogatja, összességében egy 25.000 eurós csomaggal.

Akik bejutottak a díjazottak táborába, 2011. július 4-én nagyszabású ünneplésre készülhetnek: a díjátadó hagyományos helyszíne az essen-i Aalto Színház, ahol Dr. Peter Zec professzor mutatja be az idei év nyerteseit. Az azt követő Red Dot Gála, a győztesek vacsorája és a designerek éjszakája a Red Dot Design Múzeumban joggal számít az év egyik kiemelkedő eseményének.

Alkotók: Cosovan Attila, Cosovan Tamás, Fekete András, Hoffer Gábor, Hosszú Gergely, Nagy Richárd, Oravecz András, Sümegi Éva - Co&Co Communication