Épülettervek

Magyar Korzó Hamburgban

2011.05.02. 10:07

A 2013-ban Hamburgban megrendezésre kerülő Nemzetközi Kertészeti Kiállítás (IGS) kapcsán kiírt nemzetközi ötletpályázat magyar sikerrel zárult. A 2011-es Ulrich Wolf Díj első helyezését a Korzó Tervezési Stúdió fiatal tájépítész tervezőcsapata (Terhes Dénes, Máté Dóra és Tok Roberta) nyerte el.

Az észak-németországi Hamburg lesz 2013-ban az IGS (Internationale Gartenschau – Nemzetközi Kertészeti Kiállítás) helyszíne. A kiállítási terület Wilhelmsburg városrész fejlesztési koncepciójának első megvalósuló eleme. A kiállítás tervezése már 2007 óta folyik mintegy 100 hektáros – zöldfelületekkel és használaton kívüli területekkel szabdalt – területen. A 80 kert a Föld körül mottónak megfelelően a látogatók Föld körüli időutazást tehetnek, amelynek során különféle kultúrákkal és klímaövezetekkel ismerkedhetnek meg. Ugyanakkor egy XXI. századi parkfelület is létrejön majd - egy zöld oázis a város közepén -, vonzó sportolási és gasztronómiai lehetőségekkel, látványos vízi és kerti építményekkel. Az egykori Hanza-város azonban nem elégedett meg mindezzel, ugyanerre az időpontra időzítette az IBA (Internationale Bauausstellung – Nemzetközi Építészeti Kiállítás) projektjeinek ünnepélyes bemutatását is. Az IBA nem a szó klasszikus értelmében vett kiállítás, ahol mindössze épületeket mutatnak be, hanem egy hét éves kutatás és fejlesztés eredménye. A kutatás témája most is, mint eddig: a jövő városát kialakítani. Vajon hol és hogyan laknak, dolgoznak, tanulnak és mozognak majd az emberek az elkövetkező 20 évben? Hogyan oldjuk meg az olyan globális problémákat, mint a klímaváltozás?

 

 

 

A két nagy projekt az Elba-sziget közepén találkozik egymással, ahol vízfolyásokkal tarkított természetközeli környezetben kap helyet az IGS egyik gasztronómiai központja, valamint épül itt egy új lakónegyed is az IBA keretében. Mivel a sorházak kertjei határosak a kertészeti kiállítás területével, ez a terület lett a DGGL (Deutsche Gesellschaft für Gartenkunst und Landschaftsarchitektur – Német Kertművészeti és Tájépítészeti Szövetség) által létrehozott Ulrich Wolf Díjra kétévente kiírt pályázat helyszíne. A pályázatot mindig fiatal tájépítészek számára írják ki, amely nemzetközi, nyílt, titkos és német nyelvű. Az Ulrich Wolf Díjra kiírt ötletpályázat 2011-ben a Neue Hamburger Terrassen (új hamburgi teraszok) címet viseli. Az új lakónegyed különleges vonzerejét a pezsgő közösségi élet és a nemzetiségek sokfélesége adja. A tervezésnek három fő szempont – a terület különleges elhelyezkedése, a kertészeti kiállítás igényei és a népességi összetétel – képezte az alapját. Ezek határozták meg a legfontosabb tervezési irányelveket: a generációkon átívelő kerthasználat, a klímaváltozás figyelembe vétele az anyaghasználat során, interkulturális udvarok és privát terek létrehozása, valamint az ökologikus szemlélet és fenntarthatóság elvének előnyben részesítése. Az idei évben 25 jelentkező közül 3 helyezést és 2 megvételt hirdettek ki. A pályázaton az első díjat a Korzó Tervezési Stúdió Kft. fiatal tervezőcsapata hozta el, a pályázat további eredményei az alábbi oldalon megtalálhatók.

 

 

 

Pályamunkánkban a pályázat témájául szolgáló három sorházi kert és a lakónegyed közösségi tere különböző identitást kaptak. Az alapötlet az volt, hogy az egyes témák geometriailag is jól megformázhatóak legyenek és a térben látványosan elkülönüljenek. Így a 3+1 téma a függés, fonódás, és egymásmellettiség, valamint a közösségi tér esetében az összekapcsolódás lett. A fenti témák amellett, hogy az egyes kertek kialakítását határozzák meg, a társadalmi kötődésekre is utalnak. Mindegyik kertben megtalálhatók az alábbi funkciók: egy privát kertrész (fából készült terasz tároló-, és elválasztó polcrendszerrel - akár egy külső szoba), egy közösségi rész (ülő-, és fekvőhelyekkel), egy játszóhely, egy zöldségeskert (komposztálóval és esővízgyűjtő tartállyal), valamint egy fából készült, zöldtetős tároló.

 

 

 

A lakónegyed terének témája egy kirakóelemekből álló installáció, amely egyben a különböző nemzetek/nemzetiségek összekapcsolódást szimbolizálja. Az egyes puzzle elemek különböző magasságba emelkednek ki a burkolat szintjéből, így egy változatos felszín jön létre, amely ülőhelyként, asztalként és játszóhelyként is működik. Egyes elemek mozgathatók, egyesek pedig világítanak, így a tér sokoldalúan használható, rugalmas közösségi térré válik.

 

 

 

A bírálat az első helyezést a következőkkel indokolja: A tervezési alapötlet különösen jól elégíti ki a magán, a közösségi és nyilvános területhasználati igényeket. A jól kidolgozott, innovatív ötletek kiemelik a munkát az összes pályamunka közül.

Terhes Dénes, Máté Dóra, Tok Roberta


Ulrich Wolf Preis 2011

tájépítész tervezők: Terhes Dénes, Máté Dóra, Tok Roberta - Korzó Stúdió
tervezés éve: 2011