Épülettervek/Középület

Magyar siker a Barack Obama könyvtár tervpályázatán

2015.02.24. 07:00

Amerikában régóta hagyománya van az egyes elnökök munkássága alatt született dokumentumok archiválását, nyilvános kutathatóságát szolgáló intézmények létrehozásának. A legújabb központ ennél több, egy nyitottabb közösségi hely kíván lenni. Nemzetközi tervpályázatán Palotai Dániel munkáját különdíjban részesítették.

Amerikában, országszerte több elnöki könyvtárat és archívumot tart fent a nemzeti archívumok hálózata és számos magánalapítvány. A jövőbeli Barack Obama Elnöki Könyvtár és Múzeum megvalósítására 2014-ben kiírt tervpályázat több tervezőt és várost is megmozgatott. A hivatalosan bő egy éve bejelentett elképzelés szerint a 44. amerikai elnök munkásságát végigkövető történeti-, politikai- és jogi gyűjtemény, könyvtár és múzeum mellett egy közösségi oktatási központot kíván létrehozni a Barack H. Obama Alapítvány. A pályázati nyitottságával el szeretnék kerülni a korábbi hasonló jellegű intézmények egyoldalúságát, zártságát és valóban egy közösségformáló, aktív, nyitott központot szeretnének megvalósítani.

[imagelist|imgid=|name=6202r-page-1.jpg|title=-]

Több város és intézmény „verseng” az elnöki könyvtár és múzeum létesítésének jogáért, az utolsó körbe két chicagói, a New York-i Columbia és a honulului Hawaii Egyetem jutott be, ezek közül választ az alapítvány, majd jelenti be a nyertes helyszínt márciusban Michelle Obama. A két intézménnyel is versenyben maradt Chicagóban – Obama a város jogi egyetemén oktatott és szenátorként szintén itt kezdte meg politikai karrierjét is – az 1885-ben alapított Chicago Architectural Club a tavalyi év második felében írt ki nyílt, titkos, nemzetközi ötletpályázatot az intézmény megvalósításához. Az elképzelés szerint a gyűjtési és kutatási funkciók mellett a központ nagy hangsúlyt fektet majd a közösségi célok, polgári kezdeményezések megvalósítására, egy kritikus, aktív állampolgárságra oktató civil fórum kíván lenni.

[imagelist|imgid=|name=6202r-page-2.jpg|title=-]

Különdíjban részesült Palotai Dániel – aki nemrég az Athenaeum of Philadelphia újragondolására kiírt ötletpályázaton ért el 3. helyezést –, aki egy több kockából összeálló kubusban, Rubik-kockaszerűen összeállva olyan flexibilis teret tervezne a Chicago folyó partjára, amelyben a különböző funkciók egy-egy kockányi egységbe költözhetnek, az egységek pedig tetszőlegesen egymásba nyithatóak, vagy elzárhatóak egymástól. Ugyanakkor a változó belmagasságok is különböző térélménnyel szolgálnak, így a látogató találhat teljesen intim kis helyiségeket és nagy, a városra nyitott világos kiállítótereket egyaránt. A földszinten a külső és belső terek szinte egybefolynak, a különböző plafonmagasságokkal pedig itt rajzolódna ki leginkább a térrel való játékosság, majd mindez visszaköszönne az épület felsőbb szintjein elhelyezkedő olvasótermekben, kiállító- és közösségi helyiségekben. 

[imagelist|imgid=|name=6202r-page-3.jpg|title=-]

Az épület aktív kapcsolatban állna a várossal, a környezettel és a körülötte kialakítandó folyóparti parkkal. Itt is a variálhatóságra kerülne a fő hangsúly, kezdve a nagyszabású szabadtéri kiállítóhelyektől a megbúvóbb kis terekig, teraszokig. A könyvtár körüli folyópart kötné össze a város meglévő beépített terét az alatta meghúzódó vízfelülettel, szabad lejárást, pihenési és különböző aktivitási lehetőséget biztosítva a járókelőknek. Az épület anyaghasználatában pedig a földszint tömör, durva betonfelülete és az emeletek könnyebb, átláthatóbb, világosabb üvegtáblái közötti kontrasztra épít, ezzel is szétválasztva a lüktető városi fórum és a nyugodtabb, intimebb terek világát.

Bán Dávid