Épülettervek

Magyar siker nemzetközi pályázaton - piac Casablancában

2015.10.20. 09:59

A World Architecture Community Award-on sikerrel szerepelt Kendik Géza vezető tervező és az A4 Studio - Hargitay Zsófia, Mészáros Zsuzska - munkája. Bemutatjuk az általuk megálmodott új casablanca-i piac tervét.

A kortárs piactér koncepciója a tradicionális marokkói piacra vezethető vissza. A szűk sikátorokba a lakók által, spontán módon kikötözött színes árnyékolók, a fellógatott áruk és kelmék hangulatát idézik meg a sűrűn felerősített kötelek, melyek teljesen beborítják a háromszög alaprajzú telket. A kötéltömeg adja egyben a piac árnyékolását is.

A telek hátsó frontjára, a tűzfal mellé szerveztük a kiszolgálóhelyiségeket, a kávézót, az újságos pultot, és a hűtött áruk standjait. A terület többi része így szabadon alakíthatóvá vált. Az árusok pultjai éjszakára étkezőasztallá, színpaddá alakulhatnak, ahol zenés-táncos előadások tarthatók. A piactér így éjjel-nappal a helyi közösségi élet központja lehet.A tűzfal mellé került kiszolgáló sáv még egy plusz funkcióval rendelkezik. Az állványzat - melyhez a kötelek is kapcsolódnak - a felsőbb szintjein a társadalmi élet megélésének további lehetőségeit teremti meg. Békés kávézásra, társasozásra, vagy csak egyszerű szemlélődésre és beszélgetésre van itt lehetőség, miközben a nyüzsgő piac és a kötélrendszer újabb távlatai nyílnak meg.

A háromszögű telek kapcsolatot teremt a tágabb környezetével is, mivel a kötél-struktúra a szomszédos házakhoz is csatlakozik, szimbolikus és fizikai kapcsolatot teremtve a szomszédsággal. A tető az épületekhez erősített szerkezetekről, valamint a tűzfal mellé épített állványzatról lóg.


A piactérre készített tervünkkel ökologikus és közösségi célokat is szolgálunk: a telken keletkező szürkevíz a szomszédos parkot öntözi, az új piac pedig elősegíti a környék fejlődését, új éttermek, boltok nyitását, ösztönzi a helyi társasági életet.


A4 Studio 


A projekt a World Architecture Community Award honlapján, angol nyelven. 


Az A4 Studio World Architecture Community Award nyertes munkája is a GRAPHISOFT ArchiCAD programjával készült

A magyar alapítású GRAPHISOFT az épületinformációs modellezés (BIM) első kifejlesztője és az iparág egyik vezető vállalata örömmel jelenti be, hogy az A4 Studio casablanca-i piac terve megnyerte a World Architecture Community Award díját a Kereskedelmi épületek/ Közösségi terek kategóriában. 

A klasszikus marokkói piacot idézi lebegő árnyékoló szerkezeteivel az A4 Studio terve, amely lehetővé teszi, hogy a tömeg az árkádokat idéző piacon keresztül könnyedén áramoljon. A piac kialakítása a földszinten élénk kereskedelemre, a teraszokon pedig békés beszélgetésekre ad lehetőséget. Az ArchiCAD tervezőprogram segítségével a terv visszaadja a piacok hangulatát, láthatjuk, ahogy a szürke víz öntözi a parkot egy iskola előtt miköben a standok étkező asztalokká és az esti élet színpadává alakulnak.