Épülettervek/Tervpályázat

A Healing Spaces terve Mannheim új egyetemi klinikája számára

2022.07.25. 07:40

Korábbi magyar és nyugat-európai pályázati eredmények okán, 2021 decemberében a Healing Spaces irodát is meghívták a mannheimi egyetemi klinika átalakításra kiírt nemzetközi tervpályázatra. 22 iroda mérhette össze tudását, köztük a legnagyobb német kórháztervező cégek, osztrák, spanyol, francia irodák és Magyarországról mi is. 15 irodával együtt, a Healing Spaces is bekerült a második fordulóba. Ugyan a terv a legjobb 5 terv közé már nem jutott be, de így is nagyszerű élmény volt a szakma legnagyobb európai képviselőivel versenyezni egy rendkívül összetett pályázaton.

A számos magyar szaktervezőből és svájci épületgépészekből összeálló csapat rövid idő alatt kellett, hogy választ adjon a kiírásban megfogalmazott, kifejezetten összetett feladatra, amely nemcsak építészeti és orvostechnológiai szempontból, de kórházüzemeltetési és ellátásszervezési kérdésekben is új szemléletet várt. Egy olyan új központi épületet kellet létrehozni, amelyben a high-tech szakmák (sebészet, kardiológia, intenzív ellátás, sürgősségi ellátás) lehető leghatékonyabb működését lehet biztosítani, miközben humánus, támogató környezetet nyújt a betegeknek és a dolgozóknak is.

A pályázatot kiíró egyetemi kórház Baden‐Württemberg tartomány észak-nyugati részén található. Elsősorban a 300 ezer főt számláló Mannheim városának egészségügyi centruma, de ellátási területe számos szakma esetén a környező Rajna-Neckar nagyvárosi régiót is lefedi, ellátást nyújtva több mint 2 millió lakosnak.

A kórház ezen a telephelyen az 1920-as években kezdte meg működését. Tanulva a pár évtizeddel korábban Európa-szerte megvalósuló pavilonos épületegyüttesek hiányosságaiból, az újonnan kialakított épületeket pavilonos szerkezettel, de már folyosókkal összekötve hozták létre. Az első épületeket a Neckar folyó partján, azzal párhuzamosan alakították ki, a pavilonok mögött pedig több hektáros park terült el. A 20. század orvosi és technológiai vívmányaira, valamint az egyre növekvő igényekre reagálva folyamatosan épült be a park az elmúlt száz év alatt, a különböző évtizedek műszaki és esztétikai színvonalának megfelelően.

Bár az új fejlesztések mindig lehetőséget adtak a nagyobb technológiai igényű területek modernebb épületekbe költöztetésére, még így is maradtak egészségügyi ellátó funkciók a történeti pavilonokban, amelyek mára alkalmatlanná váltak a korszerű betegellátásra. Ezen felül az 1970-es és 1980-as években épült, technológiailag leginkább érzékeny műtéti, intenzív, és sürgősségi ellátást kiszolgáló épületek is az élettartamuk végéhez értek.

A fenti fejlesztési igényekkel párhuzamosan, a kórház azzal a problémával is szembesült, hogy szinte teljesen elfogytak a fejleszthető területei. A kihívásokat tovább növelte, hogy az oktatási területek iránti igény is folyamatosan nő, mivel a klinika a szomszédos Heidelberg város világhírű egyetemének oktatókórházaként is funkcionál.  A probléma feloldására, az elmúlt években kidolgozott hosszútávú vízió olyan masterplant vázolt fel, amely egy többlépcsős költözési sor után, a történeti pavilonokat teljesen felszabadítja és átadja a városnak hosszútávú, nem egészségügyi hasznosításra. A helyhiány megoldására pedig egy modern tömbkórházat hoz létre, az elavult, de nem műemléki épületek java részének kiváltásával.

Tekintettel arra, hogy a történeti parkból megmaradtak még eredeti zöldfelületek és közel százéves fák is, olyan beépítést javasoltunk, amely a legnagyobb arányban megőrzi a parkot. A betegek számára egy kelet-nyugat irányú, fő közlekedő tengelyt alakítottunk ki, ahonnan az összes járóbeteg terület könnyen és a fekvőbeteg területek érintése nélkül elérhető. A munkakörnyezet javításának érdekében a kompakt formát nagy belső udvarokkal tártuk fel, amelyek még a térszín alatti munkahelyekhez is nagy mértékű természetes megvilágítást biztosítanak. Az épületben zajló orvosi és logisztikai folyamatok kiszolgálására számos automatizált megoldást terveztünk. Az egész telephelyet kiszolgáló konyhaüzemben pedig egy cook & chill rendszerű konyaüzemet.

A homlokzatok kialakításakor a nagy kiterjedésű épület tagolása és az intenzív betegszobák előtti zöldsáv létrehozása volt a legfontosabb célkitűzés. Épületenergetikus partnereinkkel olyan homlokzati rendszert terveztünk, amely az ablaksávok között több mint 1000 m2 fotovoltaikus napelem elhelyezését teszi lehetővé és a tetőn lévő napelemparkkal együtt a teljes épület elektromos energia igényének 77%-át biztosítja. A fűtés és hűtés fenntarthatóságának megteremtéséhez a Neckar folyó vízét is használó rendszert terveztünk, amely az automatizált árnyékolás és a termikus burok kialakításának köszönhetően a német passzívház sztenderdnek is megfelel.

A német kórházépítési trendek racionális, magas hatékonyságú, a szűkülő humánerőforrás lehetőségek miatt pedig egyre jobban gépesített megoldásai számos tanulsággal szolgálnak. Bár az egészségügyi ellátásban jelen vannak a magánszolgáltatók és a magánbiztosítók is, hazánkhoz hasonlóan a gyógyító munka legnagyobb részét közfinanszírozott kórházak és klinikák végzik. Ebből adódóan érdemes a Németországban alkalmazott megoldásokat ismerni és lehetőség szerint a hazai gyakorlatba beépíteni.


Rutkai Pál András
Healing Spaces Kft. 

 

Szerk.: Pleskovics Viola

 

A cikksorozat megjelenését az Építészfórumon a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.