Egyéb cikkek

Mártírok kútja

2009.06.15. 05:14

A nagyon emelkedett, poétikus munka minimális eszközökkel kivételesen erős hatást ér el.
Nem díjazott pályamű a katyini emlékmű pályázatán; szerzői: Dvorzsák Jessica, Kovács Zsófia, Szabó Levente (Hetedik Műterem Kft.)

Nem díjazott – 57. számú – pályamű

szerzői: Dvorzsák Jessica, Kovács Zsófia, Szabó Levente DLA (Hetedik Műterem Kft.)
munkatárs: Páll András, Kovács Orsolya, Dr. Nagy Zsombor

 

 

 


Részletes bírálat

„Az 57. sz. terv mindvégig komoly támogatást kapott a szakértők részéről. Azt értékelték elsősorban, hogy a nagyon emelkedett, poétikus munka minimális eszközökkel kivételesen erős hatást ér el.  A 4x4 méteres kőtömbbe mélyített 3 m átmérőjű, lefelé szűkülő kút, belső palástján a lengyel katonai esküszöveg párhuzamos sorokba szedett, kétnyelvű vésete olvasható. A bíráló bizottság a terv legfőbb erényét az emlékező személyes részvételével megvalósuló hatásban látta. A rendkívül erős, egyszerű szimbólumok önvizsgálatra, reflexióra hívnak, a szöveg végigolvasása, a sorsesemény imitációja a megértést és az érzelmi azonosulást egyaránt szolgálja. Az erős, rendkívül egyszerű szimbólumok képzettségre, műveltségre való tekintet nélkül világosan megérthetők, átérezhetők.
A terv megvalósítása sokféle problémát vet fel, ezek közül első helyen a személyi biztonság kockázata áll, ezért a zsűri sajnálattal mondott le arról, hogy megvalósításra ajánlja.”

részlet a pályázati zárójelentésből