Nézőpontok/Vélemény

Másodszorra átment

2010.02.17. 11:16

A Bicske és Alcsútdoboz közé tervezett golfpálya projekt szállodája és apartmanházai másodjára zöld utat kaptak a tervtanácstól. Bár a különös helyzetű „sziget” sok kérdést vet fel.

Bicske az 1960-as években szerzett jogával élt, amikor zöld utat engedett a Budapest Gate Golf & Country Club nevet viselő beruházásnak és 2009-ben új szabályozási tervet fogadott el. A 282 hektáros beépített területektől távol eső „zárvány” az ún. Eocén bányászati program eredményeként vált beépítésre szánt területté: erőművet telepítettek volna a helyszínre, amihez az itt található tóból nyerték volna a hűtővizet. Két aszfaltos út biztosítja jelenleg a megközelítést, de a végső megoldást a szabályozási tervbe foglalt M1-es autópálya csomópontjától vezető elkerülő út fogja jelenteni. A golfpálya mellett a beruházó 227 szobás szállodát és kilenc db apartmanházat húz fel a területen (tervező: Dr. Fekete Lajos / Citinvest Kft.).

 

 

A szálloda a golfpálya felé, míg az eredetileg S-alakban, majd a tervtanácsi javaslatok alapján V-alakban elhelyezett apartmanházak a tó felé tájoltak. A kilenc szintes hotelt ellátják földszinti étteremmel és bárral, egy 240 m2-es konferenciaközponttal, 2100 m2-en fürdő és wellness funkcióval, külső tenisz- és strandröplabda pályákkal. Az öt szintes apartmanházakat a szálloda szolgálja ki. Az épület tömegét visszalépcsőzéssel tagolták. A beruházó klasszikus stílusú és tartós homlokzati anyaghasználatokkal készült házakat kért.

A tervtanács első körben kifejtett álláspontja szerint a Bicske és Alcsútdoboz között elhelyezkedő terület a golfpálya, a szálloda és az apartmanházak elhelyezésére megfelel, de a lakóövezetbe sorolt telkek aggályokra adnak okot. A grémium ideálisabb lépésnek ítélte volna meg, ha visszaminősítik a területet, azonban Bicske élt a jogaival. A különös helyzetű „sziget” sok kérdést vet fel: új település jöhet létre, mely nem lesz szerves része az eredetieknek. Nem alakul ki helyi identitás, ráadásul mindez precedenst teremthet.

A tanács – bár a városközponti övezeti besorolás megengedi – nehezményezte a túlzottan városias jellegű beépítést, mely nincs tekintettel a tájra, továbbá hiányolták az egységes építészeti karaktert is. Az új település magjának tekinthető beépítés nem veszi figyelembe a hazai településépítészeti hagyományokat. Kifogásolták még a golfpályát keresztbevágó elhelyezést. A tavat nem hagyták közterületi célból szabadon a tervezők. A biológiai aktivitásérték iránti érzékenység sem jelent meg kellő mértékben a tervben. Magát a szálloda épületét funkcionálisan kifogástalannak minősítették , ahogy az apartmanok alaprajzát is. (A Corinthia lánchoz tartozó budapesti Royal szálló vezetője konzulensként segítette a tervezést.)

 

 

Megállapították, hogy az apartmanok és a szálloda között fennálló beépítési és építészeti megoldások adta ellentmondásokat jelentős mértékben csökkentette a tervező: viszonyuk rendeződött és integráltabb egységet alkotnak. Megszűnt a korábbiakban emlegetett kínos szimmetria is. Bár bizonyos vélemények szerint a megjelenő „birodalmi jelleg” és a kortárs építészetből átvett elemek alkalmazása között ellentét feszül – és nem következetes, hiszen a beruházó klasszikus stílust kért –, a homlokzati tervek az előző változathoz képest sokat javultak. A tervtanács tudomásul vette a településrendezési tervből adódó körülményeket, a szokatlan funkció eredményezte építészeti terméket és a terveket továbbküldte. Engedélyezésre beadható.

Tompos Viktor