Közélet, hírek

MÉD 2022 – Nagyberuházások Különdíja

2022.10.04. 15:14

A Média Építészeti Díja keretein belül idén is sor kerül a legrangosabb, leginnovatívabb nagyberuházás elismerésére. Ebben az évben is olyan projektekre szeretnénk irányítani a figyelmet, amelyeknek tervezéskor a felelősök figyelembe vették a környezetbarát szemléletet, a projekt pedig léptékével régiójában komoly munkahelyteremtő képességgel bír.

A pályázat elbírálását egy háromtagú zsűri végzi, melynek tagjai:

Beleznay Éva, várostervező, építészmérnök, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója
Prof. Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus, az MTA doktora
Kocsány János, a Graphisoft Park Kft. vezérigazgatója

 • Kizárólag megvalósult épületegyüttesek pályázatait várjuk Magyarországon belül, mely komplexumok hivatalos átadása 2020. január 1. és 2022. szeptember 30. között történt. Amennyiben a projekt még nem rendelkezik publikációval, úgy a megjelenéshez szükséges anyagokat az alábbi adatlap kitöltésével küldhetik meg a Szerkesztőség számára, melyet még 2022. december 31-ig publikálni fogunk.
   
 • Olyan munkák pályázatait várjuk, melyeknek területe meghaladja a nettó 2000 négyzetmétert – léptéke környezetét jelentős mértékben befolyásolja.
   
 • A projekt koncepciójában a komplex környezettudatos szempontok és a fenntarthatóság kritériumai állnak jelentős hangsúlyban.
   
 • A fejlesztés régiós szerepe, munkahelyteremtő jelentősége szintén kiemelt kritérium.
   
 • A pályamunkák feleljenek meg a korszerű épületekkel szemben támasztott építészeti elvárásokon túl az épületszerkezet, épületgépészet, energetika, fenntarthatóság és akadálymentesítés, valamint az emberi egészség, komfort és jóllét kritériumainak.
   
 • Amennyiben a megvalósítás során innovatív megoldások is születnek, ezeket is kérjük ismertetni.
   
 • A felsorolt kritériumok teljesítésének ismertetésére, kifejtésére egy legfeljebb 20.000 karakter terjedelmű, pdf formátumú projektismertetőt kell csatolni a zsűri számára.
   
 • Ha a beruházó, az ingatlanfejlesztő cég és az építészek nem együttesen indítják el az adott projektet, akkor a pályázónak rendelkeznie kell az érintett felek beleegyezési nyilatkozatával a projekt indításáról.

A jelentkezés igényét és a pályázati anyagokat a szerk@epiteszforum.hu vagy a viola.pleskovics@epiteszforum.hu email címre várjuk.

A jelentkezési határidő: 2022.október 21.

A tavalyi év Nagyberuházási Különdíjának nyertese: a megújult Zánka Gyermektábor - a DVM group tervezésében

 

A díjátadó gála megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.