Programok

Megemlékezés Ráday Mihályról

2021.08.02. 10:28

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021. augusztus harmadikán, 17:00 órakor vesz búcsút Ráday Mihálytól, aki a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagjaként, Budapest díszpolgáraként, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőként, operatőrként rendkívül sokat tett épített és természeti értékeink védelméért, megőrzéséért.

Ráday Mihály nevét, közéleti életművét az épített és természeti értékek megőrzése tette ismertté nem csak Budapesten, hanem országosan is. Kiállása az épített értékek megőrzéséért, megújításért – a kicsiny részletektől a világörökségi együttesekig – nemcsak televízióssorozatában, cikkeiben, könyveiben leírva keltett visszhangot, fáradhatatlanul, mondhatni harcosan keresett és talált mecénásokat a „műemléki" felújítások megvalósítására.

1982-ben alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet (melyet a politika először Budapesti Városszépítő Egyesületként engedte a működni és bejegyezni) Habár alkotó és művész egyénisége nem igazán volt egyesületszervező, ennek ellenére megnyerte az ügyért tenni akaró lokálpatriótákat, írókat, építészeket és fotósokat. Mindvégig elnöke, az utóbbi két évben Tiszteletbeli elnöke volt a 2008-ban Prima Primissima díjjal elismert szakcsoportokat és városrészi csoportokat működtető egyesületnek.

Operatőr-rendező, művészettörténész életművéből az 1979-2010 között forgatott Unokáink sem fogják látni épített értékvédő műsorból ismerte meg az ország. Már akkor meggyőzően igazolta, hogy nem újra kell cserélni az értékes, egyedi régit – akár egy kaput, liftet – hanem megőrizni, talán fáradságosan, talán több munkával, talán drágábban is. Városvédőbeszédek könyvsorozata, Budapest teljes utcanév lexikona, számtalan cikke mind-mind az egyetemes értékekre nevel bennünket.

Csak töredékesen lehet páratlanul gazdag életművét felvillantani. Kossuth díjtól Budapest díszpolgára címig számtalan elismerést kapott. Nagyon sokáig lehetne sorolni, mennyi mindent tett az értékek felismeréséért, tovább-éltetéséért. Hitele, súlya volt és van mindannak a civil értékteremtő munkának, melynek elindítója volt. Nem volt hibátlan ember, olykor hiú és öntörvényű, ugyanakkor nagyműveltségű, tettre kész, alkotó, aki életét utolsó erejéig a jó ügynek, a hazájának szentelte! Így emlékezzünk Rá és vigyük tovább értékvédő szemléletét, szándékát!"

A rendezvényen beszédet mond Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Bojár Iván András, művészettörténész, újságíró, valamint Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

A rendezvény személyes részvétellel kerül megrendezésre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvétel a következő linken keresztül elérhető regisztrációs űrlapon jelezhető: https://forms.gle/GCiCcrbkD5epgjtBA

A rendezvényen továbbá csak az vehet részt személyesen, aki rendelkezik koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal, melyet személyi igazolvánnyal együtt fel kell mutatni a rendezvényre való belépéskor. A rendezvényre az első 50 regisztrált főt tudják beengedni.

Helyszín: A Magyar Urbanisztikai Társaság székháza (1094 Budapest, Liliom utca 48.)

Időpont: 2021. augusztus 3. 17:00.

A rendezvényről felvétel készül, melyet teljes egészében publikálnak a Magyar Urbanisztikai Társaság YouTube-csatornáján.