Technológia

Megjelent az Archicad 19

2015.11.30. 10:33

A piac leggyorsabb tervezőszoftverét mutatta be a magyar alapítású, budapesti központú GRAPHISOFT. Az építészeknek szóló, BIM-alapú ARCHICAD® 19 új háttérfeldolgozási képessége szinte azonnali modell nézeteket tesz lehetővé.

A GRAPHISOFT folyamatosan arra törekszik, hogy tervező megoldásai mindenben megfeleljenek az építészek elvárásainak. „A legújabb fejlesztésű ARCHICAD® 19 az eddigi leggyorsabb programverzió, amelynek - a tervek komplexitásától és a használt számítógépektől függően - közel 70%-kal kevesebb idő szükséges a BIM-alapú 3D nézetek megnyitásához. Az összes modell-alapú metszet, homlokzat vagy bármely térhatású dokumentáció megnyitásához szükséges idő is a felére csökken. Úgy gondoljuk, ezzel az egyedülálló képességgel nagymértékben elősegítjük és megkönnyítjük a tervezők munkáját.” – mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetője.


Háttérfeldolgozás

Egyedül az ARHICAD 19 használja ki a számítógép teljes szabad processzor kapacitását. Mérlegeli a további lépéseket és felkészül az adott műveletekre a háttérben. Ez a „helyzetértékelés” nagyban javítja az alkalmazás reakcióképességét, így bármely típusú vagy méretű projekt estében is gyorsabbá válik. Ezt a jelentős különbséget tapasztalhatjuk meg az újgenerációs technológia alkalmazása során egy alap - háttérfeldolgozás nélküli - BIM szoftver használatához képest.


Gyorsabb 3D navigáció az OpenGL segítségével

Az építészek szívesen használják az ARCHICAD 3D ablakát a munkaközi tervismertetések során. Ez a modellablak az úgynevezett „OpenGL” motort használja. Mivel az ARCHICAD 19 már egy minden téren tökéletesített OpenGL motorral dolgozik, a 3D-s navigáció gördülékenyebb, gyorsabb és akadozás-mentes még a rendkívül nagy modelleknél is.

 

Pontfelhők megjelenítése

A felújítási projektek rendszerint időigényes épület-felmérési szakasszal kezdődnek, ami a kézi méréseket, majd a digitális épületmodell elkészítését foglalja magában. Ugyanakkor a 3D-s szkennerek – felvértezve a legújabb technológiai újításokkal - képesek „pontfelhőket” létrehozni, amelyek tartalmazzák a felmért tér valamennyi geometriai információját, beleértve a legbonyolultabb ornamentikákat is. 

Az ARCHICAD 19 képes fogadni valamennyi ismertebb pontfelhő fájlformátumot és azonnal megjeleníteni azok 3D-s geometriáját. Ennek köszönhetően a tervezés igazodni tud a pontfelhőből automatikusan létrejövő, 100%-os pontosságú 3D-s geometriai információkhoz.

Ez a fajta felmérési folyamat jelentősen csökkenti a felmérés idejét, ugyanígy megszünteti a kézi adatbevitel okozta hibalehetőségeket.

 

Mac és Windows felhasználói élmény

Az ARCHICAD 19 lényeges újításokkal szolgál mind a Macintosh és a Windows felhasználói számára egyaránt.

A vadonatúj lapozó-füles navigáció, amely az internetről már jól ismert, nagyban megkönnyíti a különböző nézetek elérését és a BIM projektek kezelését. Ráadásul a teljes képernyős módnak köszönhetően az ARCHICAD 19-es verziója a legtermészetesebbnek tűnő BIM alkalmazás a Mac számítógépeken.


(x)