Közélet, hírek

Megkezdődhet a pécsi Nemzeti Kaszinó felújítása és bővítése

2023.10.20. 11:34

Az egykori Nemzeti Kaszinó épülete a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központja lesz. 2022 novemberében indult a tervezési folyamat, az építési engedély birtokában pedig a felújítás és a bővítés is elkezdődhet. A kaszinó Mária utcai oldalán egy kollégiumi épületet helyeznek el, a rekonstruált régi és az új kollégiumi épületet egy hangulatos passzázs köti majd össze. 

Az Mathias Corvinus Collegium egyik kiemelt projektje Pécs nagy múltú, volt Nemzeti Kaszinójának átalakítása, felújítása, amely a tervek szerint a jövőben az oktatási, tehetséggondozó funkción túl nyilvános rendezvények, könyvbemutatók, fórumok színhelyeként a város kulturális és közéleti centruma lesz.

Tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy közbeszerzés útján választották ki a felújítás generáltervezőjét, a Masszi Építész Iroda Kft.-t. A munkálatok helyi tervezők, Masszi Pál vezető tervező és Laurencsik Tamás építész bevonásával zajlanak. Az MCC 2023. október 19-én az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy bár az épület 2007-ben elvesztette a műemléki védettségét és csak helyi védelemmel rendelkezik, az alapítvány műemlékként kezeli, szem előtt tartva egykor kiemelkedő társadalmi szerepét és építészeti értékét is. Mint írták, a tervezés előtt, 2021 óta átfogó állapotfelmérést, továbbá műemléki kutatásokat végztek a hosszú évek óta üresen álló, kihasználatlan és rendkívül rossz állapotú, helyenként életveszélyes épületen. A házat ázás és vizesedés sújtja, a szocializmus éveiben felhúzott épületrész pedig tulajdonképpen menthetetlen.

Az MCC célja, hogy az archív felvételek és eredeti tervdokumentáció alapján ne csupán a Király utcai főhomlokzatot állítsa helyre, hanem az épület legfőbb értékét adó egykori díszterem is visszanyerje neoreneszánsz megjelenését – olvasható a honlapon. Szintén innen derül ki, hogy az ingatlan Mária utcai felén egy kollégiumi épületet helyeznek el, valamint egy hozzá és a Nemzeti Kaszinó meglévő épületéhez szervesen kapcsolódó zöld kertet is létesítenek a két épület ölelésében. A rekonstruált régi és a kollégiumi új épületet egy hangulatos passzázs köti majd össze, amely megteremti az átjárást a Király utca és a Mária utca között. A sétányon helyet kap a Nemzeti Kaszinó kerthelyiségét 1909-től az 1970-es évek elejéig díszítő Zsolnay kacsás kút másolata is. 

A képzési központ meglévő épület bővítésével és új épület építésével két ütemben történő kialakítására vonatkozó építési engedély iránti kérelmet 2023. július 26-án nyújtották be a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz, az engedélyt október 17-én kapták meg. A homlokzatra idén épületháló került, de az nemcsak a biztonságot szolgálja, hanem az eredeti főhomlokzatot is bemutatja.

A kaszinó helyén egy klasszicista palota állt, ezt alakította át a Pécsi Nemzeti Kaszinó Egylet, amely 1838-ban alapította meg a pécsi Nemzeti Kaszinót. Az épület napjainkban látható formáját 1895-ben nyerte el – írja a pécsma. A falakon belül a névvel ellentétben nem a szerencsejátéknak hódoltak, fontos kulturális és politikai találkozóhely volt a létesítmény. A II. világháború után egy ideig művelődési házként, majd helyőrségi klubként is működött (innen származik a Fegyveres Erők Klubja név), évek óta üresen áll.