Közélet, hírek

Megmaradhat a Határ úti Kiserdő?

2019.07.02. 11:28

Sajtóértesülések szerint a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának képviselője úgy nyilatkozott a Kiserdőt érint beruházást ellenző helyi civileknek, hogy a kormány leállította a tervezési folyamatokat a lakossági nyomás hatására.

„Nagy ritkaság, hogy a kormány a tervezési folyamatokat leállította az önök tevékenysége nyomán" – mondta 444.hu értesülése szerint Fegyverneky Sándor a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját (KKBK) képviselő egykori országos főépítész, egy egyeztetésen a Kiserdővédők és a Wekerle Társaskör képviselőinek. A tét a Határ úti vagy Ferencvárosi Kiserődnek hívott, a Wekerletelep és József Attila lakótelep között elterülő 21 hektáros zöldfelület megmaradása.

„2017 nyarán mi, a két kerület lakosai egyszer csak hírt kaptunk arról, hogy az ún. Galvani híd beruházásához kapcsolódódó levezető utak egyik szakaszának helyét a beruházó az erdő területére jelölte ki. Vagyis pár év, és a fák, a bokrok, a tisztások helyén 2 x 2 sávon autók, teherautók pöfögnek, zajonganak majd az otthonainkhoz közel. Elvéve a nyugalmunkat, szennyezve a levegőnket, elriasztva a madarakat, porba burkolva a környéket, a tömeges fakivágás pedig még a tágabb környezetben is éreztetni fogja hatását. A beruházás hírére másfél éve megalapítottuk a Kiserdővédők nevű helyi lakosokból álló csoportunkat. Tiltakozásokat szervezünk, hogy a beruházásért felelős Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) kormányzati háttérintézmény állítsa le az erdőn keresztül vezetett útpályák tervezését, és vonja be a helyi lakosokat is a döntéshozatali folyamatokba" – fogalmaztak a Kiserdővédők korábbi petiíciójukban, amelyre június 6-án választ kaptak a KKBK-tól, amelyben szakértői egyeztetésre irányuló munkaindító megbeszélésére invitálták a Kiserdővédőket.