Közélet, hírek

Mégsem épül meg Pécsett az új stadion

2021.12.25. 13:37

Mégsem épül meg a PMFC számára tervezett 8000 fő befogadására alkalmas stadion Pécsett, derült ki december 24-én. A módosítás oka költségvetési átszervezés.

A Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának építéséről még szeptemberben született döntés, melyről az Építészfórum is beszámolt. A beruházás helyszíne a város nyugati részén elterülő Bolgárkert lett volna, melyet a pécsi közgyűlés népjóléti és sport bizottsága a város főépítésze, Karlovácz Zoltán mellett egyetemi építészeti szakértők és két pécsi labdarúgó-legenda, Dárdai Pál és Katzirtz Béla segítségével választott ki. Az aréna építésének előkészítésére a Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, a megvalósításra pedig a Beruházási Ügynökséget jelölték ki, a telekvásárlást szeptember végére tervezték.

Mint ahogy a PMFC ügyvezető igazgatójával, Kránicz Ákossal a pecsma által készített interjúból kiderült még szeptemberben, a tervezett létesítmény nem csak sport célokat szolgált volna.
„A saját elképzelésemet tudom önnek megfogalmazni, amely szerint egyfajta szolgáltatóházként kell funkcionálnia, ahol a meccsek mellett helyet kaphatnak céges tréningek, bulik, akár koncertek is." – mondta Kránicz Ákos a pecsma újságírójának. Ehhez az elképzeléshez a Honvéd stadionja, a Bozsik Aréna szolgáltatta volna az alapot.

A terv azonban nem válik valóra: a 2021. december 24-én megjelent Magyar Közlönyben olvashatjuk, hogy a kormány visszavonta a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló kormányhatározatot. A pécsiek körében egyébként nem aratott egyértelmű sikert a stadion építésének gondolata, egy korábbi online szavazás alkalmával a többség a munkálatok ellen szavazott. Mint ahogy azt Hargitai János, Baranya megye kereszténydemokrata országgyűlési képviselője mondta a Népszavának:
„Pécsnek nincs korszerű stadionja, uszodája, élményfürdője. Azért tárgyaltam többször is a miniszterelnökkel, hogy legyenek a mai kornak megfelelő sportlétesítményeink. Most végre előre léphetnénk. De ha a város nem akarja, akkor a kormány nem fogja erőltetni."

Paár Eszter Szilvia 

 

Forrás:
MTI, Magyar Közlöny, pecsma.hu, mfor.hu, Népszava