Közélet, hírek

Megújult az egykori sebészeti klinika közel százéves épülete Szegeden

2023.11.22. 16:11

November 21-én, kedden, névadó és projektzáró ünnepség keretében hivatalosan is átadták a Szegedi Tudományegyetem új, egészségtudományi képzési központját, amelyhez a korábbi sebészeti klinika épületét újították fel és alakították át.

A Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ területén található egykori sebészeti klinika épületének teljes felújításával, modernizálásával és átalakításával jött létre. Az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) által finanszírozott, mintegy 8,4 milliárd forintból megvalósult beruházásra irányuló kivitelezési közbeszerzést az Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. nyerte el. A kivitelezővel 2020 augusztusában kötött szerződést az egyetem.

 Az intézmény az Építészfórum kérdésére azt válaszolta, hogy az engedélyezési tervet a Gépépvill Kft., Brenyó Péter és Hild György DLA (4. Csoport Építészműterem Kft.) készítette, a kiviteli tervet a Gépépvill Kft., Brenyó Péter jegyzi, az építész munkatárs Szűcs Tamás volt. A munkálatok 2021 januárjában kezdődtek, a bokrétaünnepre 2022 márciusában került sor.  A szegeder.hu beszámolója szerint a felújítási koncepció a hagyományokra, az eredeti állapot visszaállítására, a közösségi terek növelésére helyezte a hangsúlyt, illetve, hogy modern környezetben folytatódhasson az oktató- és kutatómunka Szeged belvárosának szívében. 

Az egyetem végleges, szegedi épületeinek építése, így a sebészeti klinika létrehozása is 1926-ban indult meg Klebelsberg Kunó kultuszminiszter döntése nyomán, és 1929-ben fejeződött be. A tervező Korb Flóris volt. A klinika fennállásának közel száz éve alatt úttörő jelentőségű beavatkozásoknak, például az első hazai vesetranszplantációnak adott otthont. 

A Szegedi Tudományegyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 10 ezer négyzetméteres alapterületű épület pinceszintjén van a gépészet, a földszinten találhatók a közösségi terek, valamint a szimulációs műtő, a magasföldszinten az irodák, valamint egy nagy előadóterem kaptak helyet. Az első, második és harmadik emeleten laborok, szimulációs terek, a tetőtérben pedig az állatház és a hozzájuk kapcsolódó egységek működnek. A megújult tömbben 2023 szeptemberétől kezdődött meg az oktatás.