Közélet, hírek

Megvásárolná és elbontaná a Keringő épületegyüttesét a balatonföldvári önkormányzat

2021.08.17. 14:20

A helyén modern, városképbe illeszkedő üzleteket, az emeleti részen hotel, motel funkciójú, szintén idegenforgalmi céllal hasznosítható szolgáltatóegységeket alakítanának ki, és itt kapna helyet egy új, élményalapú tematikus látogatóközpont is. 

Az önkormányzat eddigi történetének legnagyobb összegű ingatlanvásárlására készül a város - derül ki a Balatonföldvári Önkormányzati Hírlevél aktuális számából. Az ingatlanvásárlásnak kettős célja van, ebből az egyik a városközpont rehabilitációja, ugyanis, mint írják, "a városközpont elavult, a 21. század elvárásainak nem megfelelő", ezért az ott található épületegyüttest (Keringő) elbontanák. A helyén modern, városképbe illeszkedő üzleteket, az emeleti részen hotel, motel funkciójú, szintén idegenforgalmi céllal hasznosítható szolgáltatóegységeket alakítanának ki. A városközpont rehabilitációját pályázati forrásból vagy külső tőke bevonásával finanszíroznák. 

A másik cél egy új turisztikai fejlesztéshez, a Boldog békeidők nyarai elnevezésű projekthez kapcsolódik: a több ezer alapterületű Keringő területének egy részén alakítanák ki azt az élményalapú tematikus látogatóközpontot, amit korábban a központi park egy szegletébe terveztek. "Tehát a balatonföldvári 397/8 hrsz-ú ingatlan megvétele a »Boldog békeidők nyarai« elnevezésű turisztikai fejlesztési elképzelés megvalósítása céljából is szükséges", indokolják a döntést. Az ingatlanegyüttes megvásárlása részben önkormányzati önerőből, részben fejlesztési hitelből történne. Azt is hozzáteszik, hogy a beruházások során figyelembe veszik a zöldterületek megóvását. Az ingatlanvásárláshoz szükséges hitelfelvételről egyhangú szavazással döntött a képviselőtestület.

A Boldog békeidők nyarai projektről azt írják, nemcsak Balatonföldvárnak, hanem az egész déli partnak meghatározó idegenforgalmi látnivalója lehet a következő időszakban. A fejlesztés keretében öt különböző projektelem valósulna meg: a látogatóközpont, ahol élményalapú tematikus kiállítás kapna helyett, a vasútállomás emeleti terében egy fiók-kiállítást hoznának létre, egy telefonos applikáció, a kilátóban található Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont kínálatának frissítése, új attrakciós elemek kialakítása, illetve a Kvassay sétány /fürdőházas/ és a századfordulón épült vitorláskikötő bejáratának infrastrukturális, turisztikai célú megújítása. 

Balatonföldvár Város közösségi oldalán is közzétettek nemrég egy posztot, részben az ingatlanvásárlást illetően. A város polgármestere, Holovits Huba arra a kérdésre, miszerint mi a vétel célja, és hogy nem jár-e túl nagy kockázattal a hitelfelvétel a város számára, azt válaszolta: "Valóban nagy fába vágja a fejszéjét az önkormányzat, hiszen a Keringő épületegyüttesének megvásárlásával egy új korszak kezdődhet mind városépítészeti, mind idegenforgalmi tekintetben településünkön. (...) A vásárláshoz szükséges hitel fedezete maga az ingatlan, hiszen a hitelező pénzintézet 90 százalékban biztosítja a vételár kifizetéséhez szükséges összeget. Ez magyarul azt jelenti, hogy ha valami nem a tervek szerint alakulna, az ingatlan piaci értéke elegendő akár a hitel teljes visszafizetésére is."

Az ingatlanvásárlással kapcsolatos előterjesztésben az áll: az ingatlanok jelenleg együttesen szezonálisan hasznosítottak, egy tulajdonosi körbe tartoznak. Három, az 1980-as években épült, vasbeton szerkezetű, földszintes kialakítású, lapostetős építmény található rajtuk, melyek vendéglátó egységként üzemelnek, a hozzátartozó vizesblokkal. Az egyik épületben bowlingterem található. Az épületek között található beépítetlen terület fedett teraszként hasznosított, a nyári időszakban játéktermeként üzemel.