Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Mennyei manna – a „Mezőgazdasági-felhőkarcoló” koncepció

2011.04.05. 13:28

Az Atelierarchitects csapata az Evolo 2011 nemzetközi felhőkarcoló pályázaton a Mezőgazdasági felhőkarcoló (Rural skyscraper) koncepciójával vett részt. Elképzelésük szerint az egyre növekvő urbánus közeg elveszi a területeket az élelmiszerek termesztése elől, így a földművelést vertikális irányba kell telepíteni. Ötletük sikerét jelzi, hogy a 715 pályázó közül bekerültek az első 15 csapat közé.

Mezőgazdasági felhőkarcoló
A városok egyre gyorsabban növekednek, becslések szerint 2050-re a világ népességének közel 70%-a urbánus területeken és városokban fog lakni. Míg szerte a világon egyre inkább ez az életmód terjed, a megművelhető területek fokozatosan zsugorodnak. Honnan származik az ételünk? A városi környezetben élve a lakosok könnyen elfelejtik, honnan érkezik az étel, mennyi energia, föld és munka szükséges a város táplálásához. A farmerek etetik a városokat!

 

 

 

Mennyi élelmiszert eszünk meg? Mekkora mennyiségű táplálékot fogyaszt például Tokió, New York vagy Sanghaj városa? Hol van az a sok föld, amire szükségünk van nap mint nap elfogyasztott ételünk megtermesztéséhez? A napi táplálék előállításához szükséges területnek függőleges irányban kell terjeszkednie. Energiát és földterületet lehet azzal megtakarítani, ha a vidéki funkciókat a városban helyezzük el. A fogyasztóknak a lehető legközelebb kell kerülniük a tanyákhoz. Ahogyan a városlakók vertikális honfoglalásba kezdtek, a gazdálkodóknak is meg kell oldani a függőleges mezőgazdasági terjeszkedést.

Hogyan vásároljuk ételeinket, és milyen kapcsolatban állunk azzal, amit megeszünk? A hagyományos piacok a társadalmi párbeszédek valódi formáját nyújtják. Minél kevesebbet látunk a földművelésből, annál kevesebbet tudunk arról, amit eszünk, annál inkább elszigetelődünk a bevitt élelmiszertől. Meg kell látogatni a gazdálkodót ahhoz, hogy biztosak lehessünk mindennapi betevőnk felől.

Az alternatív termesztési módok és vertikális polc rendszerű földművelés lehetővé teszi függőleges termőföldek kialakítását. A hagyományos, ám vertikálisan szervezett piachoz kapcsolódva a városi fogyasztók csak belépnek a páternoszterbe, egy folyamatosan mozgó liftbe, és máris eljuthatnak a farmerhez és a tanyasi termesztéshez a sűrű városszöveten belül.

 

 
 

 

Rétegek
Függőleges vidéki táj

Az alternatív földművelés számtalan formája létezik – műanyag zsákos művelés, üvegházas kultúra, háztáji kertészet, piaci kertészet, talaj nélküli kultúra, tálcás módszer, védett művelés, polcos rendszer, korai szabadtéri termesztés, kései szántóföldes termesztés. Minden gazdálkodó rendelkezik tanyával, amin keresztül a piachoz, mint második réteghez tud kapcsolódni. A ház köti össze a két réteget. A vertikális betakarítási zónákat aratógépek, traktorok, öntözőrendszerek segítik, melyek mindegyike függőleges értelemben dolgozik.

Piac
A piacot egy teherhordó szerkezet tartja, ami a függőleges városi terek részét képezi. A hagyományos csarnokszerkezetek jelölik ki a piac helyét, míg a zöldségesek, élelmiszerboltok stb. átlagos kiszolgálására platformok szolgálnak. A vásárcsarnokokhoz kapcsolódóan az étkezdéket, kocsmákat is meg lehet találni. A farmokat és a piacokat függőlegesen a folyamatosan mozgó páternoszterek párhuzamos rendszere köti össze (az emberek és gépjárművek számára). Az állandóan mozgásban levő függőleges utcarészletek biztosítják a változást.

 

 

 

Szolgáltatás
A művelési terület tetején és oldalain kapnak helyet a mezőgazdasági gépek, szellőzés, villanyvezetékek, turbinák, amelyekre a földműveléshez szükség van. A vízellátáshoz tartályokban gyűjtik az esővizet, a tartályok egy része halastóként vagy ülepítő tartályként is szolgálhat.

Évszakok és funkciók
A gazdálkodók a földművelésre és aratásra szolgáló földeket megvásárolják vagy bérlik, termékeiket közvetlen kapcsolattal tudják árusítani a fogyasztóknak. A függőleges mezőgazdasági területeken az állattenyésztés is helyet kaphat. Mivel két oldala van, a Mezőgazdasági Felhőkarcoló tökéletesen tájolható, folyamatos a napenergia termelés, és fenntartható energia rendszerek üzemeltethetők. Télen szezonális üvegház kultúrák üzemelnek a piac ellátására, mindemellett lehetőség van korcsolyázásra vagy lékhalászatra is. A kifőzdék, kocsmák és kiszolgáló funkciók egész évben nyitva lehetnek.

Kiss-Gál Zsuzsanna, Kiss-Gál Gergely, Petró Margó, Debreczeni Péter