Technológia

Mesés sziget a budapesti gyárnegyedben

2019.05.23. 12:04

Budapest XI. kerületi gyárnegyedében, autókereskedések, műhelyek és kisebb üzemek között üdítő színfoltként lepi meg az arra tévedőt egy mesés sziget: dekoratív épület, elbűvölő kert kis tóval – Mimama Étterme hamisítatlan magyar gulyáslevesre és akár a nap közepén egy rövid pihenésre hív.

Az éttermünkben nincs kompromisszum” – szögezi le a tulajdonos, Baumgartner Antal. A sikeres üzletember, aki a Forma1 versenyző, Baumgartner Zsolt édesapja, az étterem megvalósításával a szintén kompromisszumokat nem ismerő Ifj. Reznicsek Zoltán vezette Horex Kft-t bízta meg. Az építész/tetőfedő édesapjával, id. Reznicsek Zoltánnal együtt jegyzi a budapesti székhelyű Horex Kft-t. A több mint 25 éves díszműbádogos vállalkozás többek között a bécsi Városháza felújításával vált Európa-szerte ismertté. A fiatal szakember első munkái között volt a Budapesti Vígszínház; itt alakult ki határtalan érdeklődése a részletek, a különleges, nagy odafigyelést igénylő díszműbádogos szakma iránt. A budapesti New York Kávézó átalakítását egy tucatnyi templom és kastély követte. A Zeneakadémia épületén végzett munkálatokért nemrégiben megkapta a Műemlék felújítási Díjat Fémlemezfedések kategóriában a Nemzetközi Tetőfedő Szövetségtől. 

Ráhangolódás az építészetre

Reggel 7-től délután 5-ig tetőfedő vagyok, az épületek tetején dolgozom, délután 5-től reggel 7-ig pedig építész, magukat az épületeket tervezem” - Reznicsek Zoltánnak mindig is szenvedélye volt az építészet, azonban az épületek megtervezése soha nem volt elegendő számára. Mindig érdekelte az a szakmai munka, amely egy terv, egy épület valódi megvalósításával jár együtt. Építészként nagy álma, hogy templomot tervezhessen, de számára a projektmunka nemcsak a gyakorlati megvalósítást jelenti, hanem „az építészetre való ráhangolódást is.” 
Generációk összekapcsolása

A MiMama Konyháza a fiatal építész első önálló tervezői munkája volt, ahol a megbízó komoly igényeket támasztott több tekintetben is. Cél volt többek között, hogy az épülettel megvalósuljon a generáció összekapcsolása, összhangja. „Nem elég modern” – ezekkel a szavakkal utasította el a megbízó az első terveket, ami azonban a 29 építészt még inkább felpörgette. 

A modern és a klasszikus elemek

Az épületen különféle hatások érezhetők, de annak feltétlenül illeszkednie kell a környezetébe, véli szakember. Éppen amiatt volt ez fontos, mert MiMama Konyhája meglehetősen rendhagyó környezetben helyezkedik el, és mert klasszikus és hagyományos elemek, mint pl. a tulipán alakú oszlop – amely gyakori magyar építészeti motívum – szintén az elképzelés része volt.

A homlokzatra fehér színű PREFA sidings került. „A PREFA alumínium burkolata ideális volt a homlokzatra.” – magyarázza az építész, aki az 50 fős tetőfedő csapatával már többször dolgozott a PREFA különböző termékeivel. „A PREFA szerteágazó termékkínálata az építészeti elgondolásokhoz gyakorlatilag végeláthatatlan variációt kínál.” – mondja Reznicsek. - „A kivitelezői munkánkat pedig megkönnyíti a termékek kiváló minősége és könnyű megmunkálhatósága.” Az anyag utóbbi tulajdonsága az épület külső homlokzati részletgazdagsága miatt kiemelten fontos volt. Kerültek lemezek vízszintesen és függőlegesen is a homlokzatra, a tetőfedőknek pedig különböző fedési irányokat kellett megvalósítaniuk és szöget kellett kialakítaniuk. Mindez együttesen adja az épület különleges alakját, megjelenését és persze egyediségét. „Semmi sem másolat. Minden épület valamilyen szinten prototípus” – mondja az építész, aki már a következő projekt terveit rendezgeti és vázlatokat rajzol jegyzetfüzetébe. 
 

További információ: www.prefa.hu