Helyek/Városépítészet

Mesterséges város: Songdo

2015.09.09. 10:40

A valaha volt egyik legdrágább beruházások egyikeként, a világ legnagyobb magánbefektetésében, a tervek szerint 40 milliárd dollárból valósul meg a Kohn Pedersen Fox tervei alapján Dél-Korea új üzleti központja, Songdo mesterséges városa. Bán Dávid írása.

A Sárga-tengertől elhódított mesterséges szigeten, a fővárostól 65 kilométerre, illetve az Incheon Nemzetközi Repülőtértől nem messze fekvő, annak szabad gazdasági zónájába tartozó új 600 hektáron épülő üzleti város Délkelet-Ázsia új gazdasági központjának ígérkezik. A New York-i Kohn Pedersen Fox Associates cég városrendezési tervei alapján 10 év alatt megépülő Songdo Nemzetközi Üzleti Negyed első ütemét 2009-ben adták át, a teljes befejezés idénre várható.

 A némiképp eklektikusra tervezett összképbe olyan építészeti előképeket csempésznek bele, mint a New York-i Central Park vagy a velencei csatornarendszer. A projekt során 80 000 lakást, 5 millió m2 irodát és 900 000 m2 kereskedelmi funkciójú területet építenek meg. Természetesen emellett az infrastrukturális háttér – iskolák, kórházak, szállodák, sport- és kulturális létesítmények, utak, illetve számos park – is megvalósul. Az összterület 40%-a zöld lesz, hiszen a terv szerint a Songado kiemelten ügyel a fenntarthatóságra, a jó életkörülményekre. Itt épült meg az ország legmagasabb felhőkarcolója, a 65 emeletes Northeast Asia Trade Tower is.

A projekt Dél-Koreában elsőként kapja meg a környezettudatos és gondos energiafelhasználású terveknek járó LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést, egyben ez a legnagyobb szabású LEED program Észak-Amerikán kívül. A világon másodikként itt felel majd meg az összes épület a LEED követelményeinek. A dél-koreai törvényhozás 2010-ben szavazott meg egy 38 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot, amelynek 80%-át zöld beruházásokra fordítják, majd ezt további 83 milliárd dollárral toldották meg 2015-ig, ami Songdo megépüléséhez is jelentősen hozzájárult.

A fenntartható, okos városnak (smart city) tervezett és üzemeltetett üzleti negyed igyekszik a nullához közelíteni a károsanyag-kibocsátását, illetve 100%-ban megújuló energiákkal üzemeltetni az infrastruktúráját. A városban számos elektromosautó-töltőállomás, 26 km hosszú kerékpárút, és egy olyan zárt rendszerű hulladékmegsemmisítő jön létre, melynek hatására a területet nem hagyja majd el semmilyen szemét elhagyni.

2014-ben négy egyetem megnyitásával avattak kampuszt, itt nyílt meg az ország első, külföldi székhelyű felsőoktatási intézménye, a State University of New York tengerentúli intézménye.
A tervezett várossal szemben a madárvédők aggodalmukat fejezték ki, mivel a környék jelentős útvonalat alkot számos vándormadár számára, az amúgy sík területen megépülő, magas épületekkel tarkított mesterséges város pedig félő, hogy ezt zavarni fogja. A területet egyébként a 12,3 km-es Incheon híd köti össze a szárazfölddel és a nemzetközi repülőtérrel, illetve egy végig alagútban futó metróvonal Incheon várossal, Szöulba eljutni azonban ma még csak átszállással lehet.


Bán Dávid