Fenntarthatóság

Mikor jön el a tető-központú gondolkodás vége?

2021.10.01. 14:14

A megújuló energiák említésekor szinte mindenkinek a napelem jut eszébe. Ez a rendkívül népszerű és a fenntarthatósági igényeknek megfelő energiaforrás a tetőre szerelt napelemeken túl még számos lehetőséget tartogat, melyekről az Optimum Solar írásából többet tudhatunk meg. 

 

Az építőipar a nagy karbonkibocsátók között van, éppen ezért üdvözlendő minden olyan megoldás, amely a fenntarthatóság elvét az építészetben és az épített környezet létrehozásakor is érvényesíti. A World Green Building Council fenntartható fejlődési céljai szerint 

  • a zöld épületekkel támogathatjuk az emberek egészségét és jólétét,
  • a zöld épületek megújuló energiával működtethetők és olcsóbban üzemeltethetők,
  • a zöld infrastruktúra építése munkahelyeket teremt és serkenti a gazdaságot,
  • a zöld épületek tervezése innovációra ösztönöz és hozzájárul a klímarezíliens infrastruktúrához,
  • a zöld épületek a fenntartható közösségek és városok alapelemei,
  • a zöld épületek körforgásos alapelven működnek, ahol a forrásokat nem pazarolják,
  • a zöld épületek kevesebb káros anyagot bocsátanak ki és ezzel segítik a klímaváltozás megfékezését,
  • a zöld épületek növelhetik a biodiverzitást, segítenek a vízkészletek és az erdők megóvásában,
  • a zöld építéssel erős és globális partnerséget alkotunk.

A megújuló energiák és az építészet találkozása kapcsán nem túlzás azt állítani, hogy szinte a legtöbbünknek a napelem ugrik be. A legtisztább energiaforrás népszerűsége töretlen és felhasználása évről évre növekszik itthon és külföldön egyaránt. A fenntarthatósági célokat tökéletesen szolgáló napelem technológia még közel sincs kiaknázva, számos fejlesztési lehetőséget tartogat, műszaki és design szempontból egyaránt. 

Ma a napelemek legtöbbje a háztetőkön van és a szántóföldeken, városon kívüli területeken. Előbbi esetében a ’tető-központú’ szemlélet elsősorban a korlátozott felhasználási lehetőségek (mind gazdaságilag, mind műszakilag) és a kevésbé esztétikus kivitel miatt alakult ki, amelyre azonban mára már a napelem iparág is reagált. A globális klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a zöld építészet alappillére lett a saját energiaigényét kielégítő, tehát energiát termelő és önfenntartó épületek megalkotása, amelyek nem nélkülözhetik a design szempontokat sem. Ahogy az energiatárolók minél szélesebb rétegek számára lesznek elérhetőek, úgy lesz egyre nagyobb igény a napelemek sokféle felhasználási lehetőségére. A jó hír, hogy már ma is léteznek olyan kezdeti, illetve kísérleti megoldások, amelyek révén a megújuló energia termelő berendezések funkcionális és esztétikai szempontból is teljes mértékben integrálhatók az épületbe.

Az egyik úttörő megoldás a napelemes burkolatok: ez a technológiai megoldás teljes mértékben a házba, épületbe integrálható köszönhetően annak, hogy mind szín, mind textúra, mind pedig az anyag, forma és méret szempontjából az egyedi igényekhez szabható, így például lehet beton vagy akár fa hatású is. 
Formabontó kezdeményezés az üvegbe építhető napelem is: ez a kihasználatlan felületek újra értelmezéseként is zseniális ötlet forradalmi építészeti megoldásokat rejt magában, hiszen gondoljuk csak el, hogy például a buszmegállók, a csarnokokat fedő nagy üveg felületek, üvegtetők, korlát panelek válnak energiatermelő berendezésekké.

Mindezek mellett a tető is más értelmezést kaphat: a jövőben várhatóan a napelemek nem egy ’második rétegként’ kerülnek fel az épületek tetejére, hanem önmagukban képezik majd az épületek tetejét. 

Vélhetően a kutatók és a cégek még számos más ma még elképzelhetetlen ötlettel állnak elő, annak érdekében, hogy a jövő épületei minden szempontból klímabaráttá váljanak és működésük kizárólag megújuló energiaforráson alapuljon. Hogy ez mennyire változtatja meg a jelenlegi városépítészet trendjeit, kell-e kompromisszumot kötni, és ha igen miben a klímavédelem érdekében, az a jövő nagy kérdései között van, amelyre talán magyar kutatók és napelem-fejlesztők is javaslatokat tesznek. 

Ha Ön is szeretne többet megtudni a környezetbarát megoldásokról és lenullázná villanyszámláját, akkor nézzen körül a honlapunkon és kérje díjmentes ajánlatunkat már ma!

Az Optimum Solar Home System Kft. minden szempontot figyelembe véve jó választás lehet, hiszen országos lefedettséggel rendelkezik, 10 éve van jelen a piacon és évente 500-1000 közötti az új, elégedett lakossági ügyfeleik száma. Ez elsősorban a kiemelkedő minőségű termékeiknek, valamint annak köszönhető, hogy 100% hozamgaranciát és a rendszergarancia idejére díjmentes távfelügyeleti szolgáltatást kínálunk minden általunk kiépített rendszerhez.