Közélet, hírek

Milyen lesz Budapest egyik legnagyobb közparkjának jövőképe? Így újulhat meg a Vérmező

2021.05.04. 10:16

A koncepció alapvető célja a zöldfelületek védelme, valamint a közparki rekonstrukció mellett kulturális-szabadidős tevékenységek, programok lebonyolítására alkalmas közösségi tér kialakítása. A fejlesztéssel kapcsolatos kérdőívet május közepéig lehet kitölteni. 

2021-ben, a Radó Dezső Terv megvalósításának részeként a Vérmező stratégiai fejlesztési terve is elkészül. A 11 hektáros terület a budai parktengely egyik legnagyobb közparkja 82%-os zöldfelületi intenzitással, amiben ugyanakkor egy-egy funkció (játszótér, sportpálya, fitneszpark, biciklis szervizpont stb.) is helyet kap. Gyepfelületeit jó időben kutyasétáltatók, piknikezők foglalják el, miközben a szélén jelentős kerékpáros útvonal halad. Az elmúlt években két felmérés is foglalkozott már a park használati szokásaival és látogatók fejlesztési jövőképével, felszínre hozva számos olyan információt, amik a mostani tervezés előkészítése során hasznosnak bizonyultak. Az aktuális tervezési folyamatnak fontos eleme a környékbeliek, parkhasználók bevonása, így egy olyan, minden kitöltő számára nyitott online felmérést indítottak, amit már a tervezők speciális szempontjai szerint állítottak össze, és amit itt lehet kitölteni május 15-ig.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat nemrég fogadta el a Radó Dezső Tervet, Budapest Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervét. Ez a terv határozza meg azokat a középtávú, a jelenlegi uniós költségvetési ciklusra vonatkozó célokat és eszközöket, amelyek Budapest hosszútávú zöldítését lehetővé teszik. A tervben megjelölt 10 akcióterület közül az egyik a budai parktengelyre vonatkozik. A budai parktengely: a Gellért-hegy, Tabán, Horváth-kert, Vérmező, Városmajor, Szilágyi Erzsébet fasor zöldfelületeit felfűző, a Dunát a Budai-hegyvidékkel összekötő, zöldfelületekben gazdag tengely a város átszellőzésének szempontjából meghatározó elem, emellett a parktengely rekreációs potenciálja is meghatározó. Ugyanakkor az egyes zöldterületek markánsan eltérő kiépítettséggel, használati intenzitással rendelkeznek.A kitűzött cél a parktengely elemeinek védelme, megújítása, fejlesztése, és a tengely zöldfelületi elemei közötti kohézió erősítése. A kohézió erősítésének fontos pillére a lineáris elemek, a zöldfolyosók fejlesztése (például a Szilágyi Erzsébet fasor vagy a Maros utca), a parkok kialakításának, szerkezetének, funkciókínálatának igazítása a megváltozott igényekhez és környezethez, illetve az egyes városi parkok és a kapcsolódó közcélú intézmények közötti funkcionális kapcsolatok fejlesztése. Ez a zöldfelületi tengely Budapest alapvető tájszerkezeti adottsága. A városfejlődési, valamint közkert/közpark-örökség jelentős hányadát érinti, mindegyik eleme kerttörténeti, városépítészeti jelentőségű közpark. A parktengely elemei nagyrészt (a Gellért-hegyet leszámítva) az egykori Ördögárok völgyében, a völgytalpon helyezkednek el. A befedett patak kiterjedt vízgyűjtő területtel rendelkezik, ma is nagyban hozzájárul a zöldterületek növényzetének minőségéhez, a fák jó állapotáhozA Vérmezővel kapcsolatban a Radó Dezső Tervben szereplő cél a zöldfelületek védelme és a közparki rekonstrukció mellett kulturális és szabadidős tevékenységek, programok lebonyolítására alkalmas közösségi tér kialakítása. A zöldfelületek színvonalas fejlesztésével, a meglévő infrastruktúra (utak, berendezési tárgyak stb.) megújításával, a gyalogos közlekedés fejlesztésével jelentősen javítani lehet a közpark vonzerejét - olvasható Budapest Városháza közösségi tervezésekkel kapcsolatos felületén, ahol azt is írják, hogy várhatóan az idei év derekán már elkészülne a Vérmező megújítására irányuló tervjavaslat. 

A kérdőívet eddig kitöltők közül egyébként sokan gondolják úgy, hogy az állagjavítás mellett egy-két új funkcióra is szükség lenne. Többen hiányolnak ivókutat, (szelektív) hulladékgyűjtőket, közvécét, emellett úgy tűnik, a közvilágítás is hagy maga után kívánnivalót a parkhasználók véleménye alapján. Futókört sokan látnának szívesen a területen, ahogy új gyepes, virágos felületeket, fás ligeteket is. A madárbarát kert létrehozása is népszerű ötletnek tűnik, az új labdapálya, vendéglátóegységek és gördeszka-pálya létrehozása azonban inkább megosztónak. A kutyafuttatókkal kapcsolatban egyelőre az az opció vezet, miszerint legyenek olyan integrált használatú parkrészek, ahol kutyák póráz nélkül sétáltathatók, és a park többi területén legyen kötelező a póráz.