Épületek

Minimalista, szürke és kubista Eger külvárosában

2018.12.17. 22:33

Ha egy ház kicsi, nagyon fontos, hogyan játszik az ember a ritmussal, az arányokkal. Ezeken múlhat szinte minden: a térérzet, a karakter s az, hogy ne tűnjön esetlegesnek egy épület. Így látják Fajcsák Dénes és Fábián Gábor építészek, akik Eger külvárosában terveztek minimalista, monokróm sítlusú családi házat. 

Az egri Rajner Károly utca meglehetősen heterogén képet mutat, de még így is kitűnik épületei közül a Fajcsák Dénes által tervezett minimalista lakóház. Az utcafronton magas tetős, szürke épület egy lapos tetős, kubista családi házban folytatódik a kert felé.

Az egykor Eger külvárosát képező utca a város szegény részét jelentette, a 40-60-as évek között kezdett beépülni, és az elmúlt nyolcvan év szinte minden építészeti stílusa képviselteti magát az utcában. Az Arkt Építész Stúdió építészeinek, Fajcsák Dénesnek és Fábián Gábornak egy 323 négyzetméteres alapterületű telken álló épületből kellett a megrendelő család számára komfortos házat kialakítania.

A tervező számára komoly feladatot jelentett a ház megépítése, a megrendelők ugyanis határozott elképzelésekkel keresték fel. A család egy három fő számára kialakított, az utcaképbe léptékében illeszkedő, minimalista lapos tetős házat képzelt el, azonban a helyi szabályozás ezt nem tette lehetővé. Az előírás értelmében az épületnek illeszkednie kellett a szomszédos ikerházhoz, ezért a tervező az utcafronton magas tetős házat tervezett, amely egyben a bejáratnál előtetőként is szolgál. A terasszal együtt 110 négyzetméteres hasznos alapterületű ház kisebb változásokkal őrzi az eredeti épület jellegét.

Fajcsák Dénes úgy véli, egy meglévő ház áttervezésekor érdemes megtartani, amit lehet, és csak ott kell beavatkozni és változtatni, ahol az feltétlenül szükséges, hiszen ezáltal nyer igazi karaktert az épület. A modern, ugyanakkor arányrendszereiben hagyománytisztelő családi ház komfortos, világos belső teret takar. A lakótér három falfelületére is üveg került, hogy minél több fényt engedjen be, amivel a tér megnyitása volt a cél. Ugyancsak a tér optikai növelése érdekében döntöttek saroknyílászárók beépítése mellett, amelyek tovább tágítják a teret.

A ház alapetrületéből leválasztott átrium amellett, hogy természetes fényt enged a térbe, egyfajta meghitt belső kertként is szolgál, a család egyetlen kültéri felülete, amely rejtve marad a kíváncsi szemek elől. A két fürdőszoba és konyha ablakainak kialakításánál is hangsúlyt fektettek arra, hogy az épület megőrizze magába zártságát és intimitását. Azon túl, hogy a szomszédok nem látnak be a házba, a három ablak egy irányba néz, ami ritmust ad az épületnek. “A ritmusok egymáshoz való viszonya, az arányrendszerek tudatos felépítése, egyfajta játék az arányokkal rendkívül fontos egy kis területű ház esetében, — mondta Fajcsák Dénes — ugyanis ha nincs meg mindennek a miértje, esetlegesnek tűnhet a kialakítás. Karakteres, ugyanakkor sallangmentes épületet szerettünk volna tervezni, egyszerű vonalakkal és olyan elemek felhasználásával, amelyek úgy adják meg a ház sajátos jellegét, hogy az utca épülettömegére is tekintettel vannak. Alapvetően a geometrikus szerkesztés híve vagyok és igyekszem az arányrendszerekre nagy hangsúlyt fektetni. Nemcsak otthont, élményt is szeretnénk teremteni, és ezáltal megtanítani a jövő generációját a tér szeretetére.”

Az Eger külvárosában épült családi ház az eredeti elképzelésekhez képest néhány változáson átesve, az alaprajz adta lehetőségek teljesmértékű kihasználásával jött létre. Elrendezését tekintve egy rendkívül letisztult, tágas és komfortos otthon született. A ház külső megjelésében ugyan a szomszéd ház léptékeihez igazodik, de minimalista, modern és monokróm stílusával vitathatatlanul kiemelkedik az utcaképből.

Erdélyi Melinda